Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Metoo räcker inte för hedersdrabbade

Om vi inte hjälper en av de mest utsatta grupperna att tala ut, så är det inget mindre än ett svek, skriver Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö (S).

Publicerad: 8 mars 2018, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HederskulturHedersvåldJämställdhet

Att berätta om en eller flera händelser av övergrepp och kränkningar är inget litet steg; för många handlar det om historier som de i åratal hållit för sig själv. Det omfattande stödet, och kraften i att så många berättar samtidigt, är ofta avgörande för att våga komma ut med sin berättelse. Samhället har, mer eller mindre i enighet, markerat att skammen och skulden ska finnas hos förövaren – aldrig hos den drabbade.

För vissa grupper, framförallt i utsatta områden, är det långt ifrån en självklarhet att berätta. Där har kollektivet valt att placera skammen hos den drabbade. För den som lever i en kontrollerad miljö, präglad av hederskultur, är det inte ett alternativ att delta i Metoo. I ett sammanhang där kontakt med det motsatta könet, och inte minst sexualitet, förknippas med skam, så är det långt ifrån en självklarhet att man kan räkna med omgivningens stöd även om det handlar om ett övergrepp. Tvärtom kan ett vittnesmål vara förenat med fara då den utsatte riskerar att belastas för övergreppet. När bestraffningen väl följer, så finns det kanske ingen nära att vända sig till, då straffet är kollektivt sanktionerat.

Det är, i grupper där hederskultur råder, en central tankegång att det manliga överhuvudets heder ska upprätthållas genom att kontrollera kvinnors uppförande. I många fall normaliseras förtrycket redan från tidig ålder, både familjen, släkten och bekantskapskretsen involverad.

I en del områden i världen är hederskulturen dessvärre normaliserad till den grad att det är en samhällsnorm, men inte i Sverige. Förlegade normer och värderingar som syftar till att begränsa individers liv och frihet har vi strävat efter att få bort, och de ska aldrig ges utrymme i vårt samhälle igen.

Men i de få områden i Sverige där hederskulturer förekommer och har normaliserats, krävs en särskilt stark kraftsamling från samhället för att bryta förlegade synsätt, och visa de utsatta kvinnorna att ett alternativ är möjligt.

Metoo kommer aldrig kunna fullfölja sitt syfte förrän alla utsatta är involverade. Vi ser hur grupp efter grupp, från alla samhällsskikt, bär fram sina vittnesmål. Om vi då inte hjälper en av de mest utsatta grupperna att tala ut, så är det inget mindre än ett svek.

De befintliga Metoo-grupper som omfattar kvinnor som lever i hederskulturer är ofta omgärdade av en stark rädsla

Den nationella samordnaren mot hedersförtryck menar att kampanjen inte ens är ett alternativ för många som lever i hederskulturer. Det borde vara en varningsklocka för oss alla om den alarmerande situationen.

I Malmö har det rödgröna styret valt att initiera en granskning av hedersproblematiken i staden. I vår senaste budget ger vi kommunen i uppdrag att fortsätta utveckla arbetet mot hedersförtryck och våld i nära relationer. Resurser har avsatts för att permanenta verksamheter som arbetar med hedersproblematiken.

En kommun kan göra mycket, och ska göra mycket. Men kommunala insatser har sällan samma genomslagskraft som samhällsomdanande kampanjer. Med förenade krafter och tillsammans med föreningar, organisationer och modiga individer kan vi åstadkomma förändring. Låt oss göra det tillsammans nu.

Carina Nilsson, kommunalråd i Malmö (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev