Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Mest läst 2017: SD om asylboenden

Publicerad: 30 december 2017, 23:53

Överkörda invånare och vilda västern i plan- och bygglagen, var SD:s farhåga när de skrev en debattartikel som blev den tionde mest lästa i år.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitikSverigedemokraternaModeraternaSocialdemokraternaBostadsbristen

Det kommer bli ”Vilda västern med undantag för asylboenden”, varnade Sverigedemokraterna inför en omröstning i riksdagen i oktober. Ett nytt lagförslag skulle medföra ett undantag i plan- och bygglagen för byggande av asylboenden. Undantaget, ansåg SD, skulle ge kommunerna ofattbara möjligheter att köra över sina invånares synpunkter – utan hänsyn till plats, områdesplanering, samråd eller utformning.

– Roger Hedlund, bostadspolitisk talesperson (SD), ni skrev om detta inför omröstningen, borde ni inte ha opinionsbildat tidigare i frågan?

Det är viktigt att försöka vara tidigt ute och påverka i frågor, gärna innan de kommer upp som förslag på riksdagens bord. I fallet med undantagsregler för Migrationsverkets anläggningsboenden var vi ute i frågan redan i juni 2017 – i en debattartikel samt genom att jag ställde en interpellation till statsrådet. I det skedet hade inte regeringen kommit med sin proposition än.

– Fick ni något gehör för någon av era synpunkter i debatten i riksdagen?

Tyvärr stod Sverigedemokraterna ensamma i frågan. Moderaternas nya linje i invandringspolitiken prövades och visade sig ge endast ett sken av förändring, men de facto är den densamma som tidigare.

– Tror du inte att befolkningen i kommuner föredrar snabbt uppförda asylboenden framför undanträngningseffekter i det befintliga bostadsutbudet när läget är ansträngt?

Det här förslaget från regeringen kommer inte förändra något på området, kommunerna kommer fortsatt tvingas att ge förtur till nyanlända invandrare i bostadskön som en konsekvens som uppstår först i senare skede då personerna fått uppehållstillstånd. Vad som också står klart för invånare i kommuner, i och med de nya undantagen i lagen som debattartikeln tog upp, är att båda lösningarna är väldigt dåliga. Med de obefintliga reglerna kring byggandet av asylboende kan man få ett asylboende som granne utan att allmänheten fått säga sitt. Både de boende och bostadssökande drabbas alltså av regeringens migrationspolitik och de panikbeslut som tas för att hitta/bygga bostäder för nyanlända.

Att läget blev ansträngt beror främst av två anledningar. Att innevarande och tidigare regeringar sänt signaler ut i världen att till Sverige är alla välkomna oavsett skäl och för att det råder bristande resurser i flyktinglägren runt om kring i världen. Det vi främst behöver göra är att se till att skapa humanitära förhållanden i krisens närområden och hjälpa till på plats, där vi kan hjälpa många fler än de som lyckas överleva en resa till Sverige.

– Vilka reaktioner har du fått på debattartikeln – den lästes och spreds ju av många?

Uteslutande positiva men med stor frustration gentemot regeringen och mot den i övrigt lama oppositionen i riksdagen (Alliansen). Kommentarerna har varit att man förundrats över varför regeringen tillsammans med Alliansen vill skapa förutsättningar för att återupprepa och möjliggöra en ny våg av asylsökande till Sverige i likhet med den vi såg 2015, då över 160 000 personer sökte sig hit.

– Om du fick bestämma en politisk motståndares nyårslöfte, vem skulle lova vad?

På kort tid har vi gått från ett läge där statsministern talar om att inte bygga murar till en situation där regeringen förlänger gränskontroller och talar om att utvisa tiotusentals. Jag önskar därför att Stefan Löfven lovar att kraftigt begränsa flyktinginvandringen till Sverige så att vi åter igen kan komma ikapp och åtgärda bostadsbristen, arbetslösheten och återskapandet av välfärden.

– Och vad lovar du själv?

Som nyårslöfte lovar jag att göra allt vad jag kan för att vända den smått panikartade och desperata politik som regeringen för tillsammans med Alliansen för att rädda ansiktet på sitt misslyckande med migrationspolitiken. Framförhållning, ordning och reda ska råda i Sverige igen!

Sanna Rayman

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev