fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Märkligt prata om att gränsen är nådd”

För oss kristdemokrater är det märkligt att höra migrationsminister Morgan Johansson (S) prata om att gränsen är nådd. Vi anser inte att människor som kommer hit har ett mindre värde för att de kommer från ett annat land, skriver Irene Oskarsson, ersättare i KD:s partistyrelse.

Publicerad: 9 november 2015, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mänskligheten har gång på gång visat att stora folkomflyttningar är möjliga.

Foto: Victor Svedberg


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeSFIAsylsökandeFlyktingpolitikKristdemokraternaMänskliga rättigheterKommunerMigrationsuppgörelsen

Välkommen hit, välkommen hem. Så står det på skyltar vid bilvägarnas infarter till Uppsala, Sveriges fjärde största stad och hemstad för Ebba Busch Thor. Hon har sedan hon blev Kristdemokraternas partiledare stakat ut en tydlig linje för frihet och medmänsklighet, med hjärta och hjärna.

Hon leder ett värdeorienterat parti som utgår från att alla människor är lika mycket värda och att varje person är unik och skyddsvärd.

Vi kristdemokrater har lagt fram en rad förslag till riksdagen som tar avstamp i att Sverige ska värna den migrationspolitik som bygger på öppenhet, respekt för asylrätten och respekt för de värden och principer som ligger till grund för att vi ger skydd till dem som flyr undan förföljelse, krig och förtryck.

När flyktingkrisen som pågått de senaste åren nu börjat märkas ännu mer i Sverige under hösten är det lätt att fastna i att tala om volymer, kostnader och hur systemet ska klara av situationen.

Men det är fel utgångspunkt. I stället bör vi sätta strålkastarljuset på de familjer och de människor som trängs i en hamn vid Medelhavet. De har blivit fördrivna och hotade. Anhöriga har blivit dödade eller skadade av grymhet, hat och annan ondska.

De söker en bättre framtid för sina liv och sätter sig i rörelse, precis som människor i nöd och förtryck har gjort i alla tider. De offrar allt för att överleva och bär med sig hoppet om en ljusare framtid.

Ett Sverige med både hjärta och hjärna måste sätta sig in i varför människor flyr. För oss kristdemokrater är det en självklarhet att ett sådant Sverige formar sin invandringspolitik utifrån en princip om att de människor som kommer hit som flyktingar inte har ett mindre värde bara för att de kommer från ett annat land.

Ur vårt perspektiv blir det därför väldigt märkligt att som migrationsminister Morgan Johansson (S) prata om att gränsen är nådd. Vi ska ge flyktingar stöd på samma sätt som svenskar som har bott hela sina liv i landet.

Först därefter kan vi gå vidare till hur mottagandet och tillvaron i det nya hemmet ska gå till för att bli så bra som möjligt. Det är med denna utgångspunkt vi har utformat våra förslag för asylprocess, arbete, bostäder, språk och utbildning.

Vi sätter högsta fart i vårt arbete på olika politiska nivåer för att de ska bli verklighet.

Några av våra förslag är:

– Skapa fler lagliga vägar in i Europa, till exempel genom nödvisum.

– Höjd ersättning från staten till kommunerna för att ta emot flyktingar.

– Svenska för invandrare (SFI) med yrkesintroduktion/praktik.

– SFI med barnomsorg för att föräldralediga inte ska behöva avstå undervisningen.

– Stödboende för ensamkommande flyktingbarn som inte kan placeras i familjehem.

– Alla ensamkommande barn ska få en god man inom 24 timmar.

– Ge asylsökande rätt att arbeta från första dagen i Sverige.

– Skatteavdrag som gör att nyanlända och unga kan tjäna sina första 500 000 kronor skattefritt, för att stimulera till arbete.

– Ta bort regelkrångel så att fler bostäder byggs.

– Tillfälliga uppehållstillstånd de första tre åren, som övergår till permanenta uppehållstillstånd om skyddsbehovet kvarstår eller personen får jobb.

Mänskligheten har gång på gång visat att stora folkomflyttningar är möjliga. Att välkomna en människa som söker skydd in i sitt hem innebär ofta förändringar, och ibland ansträngningar, i livssituationen även för den som redan bor i hemmet.

Var och en som tar sin utgångspunkt i alla människors lika värde bör också kunna instämma i att hälsa den som knackar på vår dörr med orden ”Välkommen hit, välkommen hem till Sverige”.

Irene Oskarsson, (KD) ersättare i partistyrelsen, kommun- och regionpolitiker, tidigare riksdagsledamot

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev