måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Malmö har inte råd att hamna i kläm igen”

Malmö och Skåne gläds åt de avskaffade ID-kontrollerna. Men nu ökar antalet asylsökande – och de utökade gränskontrollerna ser ut att fortsatt påverka tågtrafiken. Malmö har inte råd att ännu en gång hamna i kläm – regeringen måste nu förhandla om en gemensam nordisk gränskontroll.

Publicerad: 12 maj 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Nordiskt samarbete gynnar samtliga parter istället för dagens katt- och råttalek”. Foto: Johan Nilsson TT


Ämnen i artikeln:

ÖresundsregionenFlyktingpolitikMigrationMigrationspolitikMalmö

Malmö har i dag störst utanförskap i Sverige. Omkring var tionde Malmöbo lever på bidrag, arbetslösheten är ofta högst i landet och vart fjärde barn lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Stefan Löfvens passivitet under flyktingkrisen har dessutom fördjupat Malmös problem. När regeringen passivt såg på 2015 tvingades Malmö agera inträdesstad för hela Sveriges migration.

Vi är många som minns hur bostadsbristen tvingade kommunen att både göra Malmömässan till flyktingläger och när situationen var som mest extrem tvingades till och med en del flyktingar att sova ute på gatorna. När regeringen till slut agerade i migrationsfrågan gjorde agerandet med de hafsigt införda ID-kontrollerna bara situationen sämre för Malmö.

Den senaste analysen av de samhällsekonomiska effekterna som presenterats av Øresundsinstituttet visar att kostnaden för Sverige bara under ett år av kontroller uppgick till närmare 300 miljoner kronor och att 300 000 färre arbetstillfällen på Själland kan nås genom en timmes tågpendling från Malmö Central jämfört med innan ID-kontrollerna infördes. När regeringen nu äntligen tar tag i gränsfrågan väcker deras besked fler frågor än det ger svar.

För samtidigt som de säger sig avskaffa ID-kontrollerna så vill de skärpa gränskontrollerna. Vad den praktiska skillnaden är återstår att se. Mycket talar för att kontrollerna tvärtom kommer skärpas när polisen nu får ett nytt direktiv som går ut på att ytterligare undersöka vem och vad som färdas över bron. Enligt Skånetrafiken kommer pendlingstiden inte att minska utan kvarstå på samma föreningsnivå.

Risken och sannolikheten är att den största skillnaden blir att allt fler pendlare nu helt ger upp tanken om att förseningarna på tågen och över bron ska försvinna. En sådan utveckling har Malmö inte råd med.

Dessutom verkar uppluckringen leda till att antalet asylsökande hastigt ökar, vilket är ett oönskat utfall och som då åter ställer Malmö inför nya problem. Det är därför hög tid för Stefan Löfven att agera som en statsman som ser hela Sverige.

Åk till Danmark, träffa Lars Løkke Rasmussen och kom överens om hur vi kan ha en gemensam nordisk gränskontroll. Nordiskt samarbete gynnar samtliga parter istället för dagens katt- och råttalek. En sådan lösning har redan föreslagits av bland andra Anna Kinberg Batra varför det med säkerhet går att finna brett parlamentariskt stöd.

Gränskontrollerna har inneburit att tillväxten minskat då både investeringar och arbetstillfällen blir färre. När nu regeringen fortsätter sätta Stockholm före Skåne drabbas framförallt Malmöborna – men hela Sverige förlorar när utanförskap växer och tillväxten sjunker.

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd (M) Malmö stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev