onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

M vill adhd-testa barn i utsatta områden

Publicerad: 12 augusti 2022, 08:00

Irene Svenonius (M). Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Moderaterna i Stockholm vill att barn i utsatta områden ska snabbtestas för adhd för att fler ska kunna få en diagnos, rapporterar Expressen. Förslaget möts av kritik. M i Skåne uppger att de inte kommer att driva frågan.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaRegion StockholmBrottslighet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


M i Stockholm understryker att det handlar om en frivillig undersökning där barnen ska kunna testas på BVC från fem års ålder och sedan flera gånger under skoltiden.

– Ju tidigare man kan sätta in åtgärder, desto bättre förutsättningar, säger finansregionrådet Irene Svenonius till Expressen.

Partiet hänvisar till att barn med invandrarbakgrund medicineras mot adhd i mindre utsträckning än barn med föräldrar från Sverige. Enligt Kriminalvården finns också ett samband mellan adhd i barndomen och våldsbrott senare i livet.

– Vi måste hitta de här barnen, och det kommer också vara brottsförebyggande, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell.

Förslaget har snabbt fått kritik. Ebba Östlin, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Botkyrka kommun, kallar det verklighetsfrånvänt. 

M i Skåne skriver i ett mejl till P4 Kristianstad att de inte kommer att driva frågan lokalt, de tror istället på ett förbättrat samarbete mellan Barn- och ungdomshälsan och elevhälsan.

Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet, är också skeptisk till förslaget och tycker att det är bättre att fokusera på en bra och trygg skola.

– Det viktigaste man kan göra för barn med adhd – det är att se till att skolan fungerar. Det som är bra för barn med adhd är bra för alla barn, säger hon till Expressen.

LÄS MER: Göteborg inför språktester – trots tjänstemännens varning

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev