lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

M: ”Sverige behöver en ny rikspolischef”

Ytterligare åtta områden runt om i Sverige kommer att klassas som särskilt utsatta av polisen. Det är en alarmerande utveckling som måste brytas. Sverige behöver en ny rikspolischef som håller måttet. Dessutom krävs minst 25 000 nya poliser och polisen ska jobba där otryggheten är som störst, skriver Tomas Tobé (M).

Publicerad: 12 juni 2017, 16:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Regeringens satsningar på polisen har under lång tid varit otillräckliga”.


Ämnen i artikeln:

Utanförskapet växerPolisenSegregationUtanförskapBrottslighet

Att det nu enligt en polisrapport finns 23 områden i Sverige som starkt präglas av parallella samhällsstrukturer, kriminella gäng och droghandel är ett misslyckande för hela samhället. Bakom statistiken finns det riktigt allvarliga – alla de hederliga människor som bor och arbetar i de här områdena och som behöver stå ut i denna miljö. Men brottslighet och otrygghet är inget som någon ska behöva acceptera som en del av sin vardag.

Tyvärr är det tydligt att Stefan Löfvens regering och ansvarig minister Anders Ygeman inte förmår att ta kontroll över situationen. Det är mycket allvarligt.

Nu behövs ett brett och målmedvetet arbete för att lyfta dessa områden. Även de förebyggande delarna är mycket viktiga. Skolan är vägen in i samhället och vägen bort från otrygghet och utanförskap. Därför behövs tidigare kunskapskontroller, mer undervisningstid och fler skickliga lärare, särskilt i skolor med de tuffaste förutsättningarna.

Integrationen måste stärkas och det behövs ökade möjligheter till jobb och egen försörjning. Därför måste jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda i ett första steg halveras och Sverige behöver kunna skapa en halv miljon nya jobb. Den kunskap och kompetens som finns hos kommunerna ska tas tillvara och samarbetet mellan kommun, civilsamhälle och polis är avgörande.

Men för att vända utvecklingen – då måste vi åtminstone börja med att lag och ordning upprätthålls. Det kräver fler poliser som har förutsättningar att göra sitt jobb. Sveriges poliser behöver:

Fler kollegor. Sverige behöver minst 25 000 poliser. Poliserna ska jobba i områden där otryggheten är som störst och där brottsligheten är som allvarligast. Polismyndigheten behöver också mer resurser att anställa fler civilanställda, så att poliserna kan jobba ute på fältet. Och vi kommer att behöva göra mer för att fler ska söka sig till polisyrket.

Höjda löner. Den som är polis ska veta att samhället uppskattar det. Och det ska synas både i respekten för yrket, men också i lönekuvertet. Polislönerna måste höjas med minst 2 000 kronor i månaden.

Starkare skydd mot angrepp, nya verktyg och bättre utrustning. Den som angriper och attackerar polisen eller annan blåljuspersonal måste straffas hårdare än i dag. Våld mot tjänsteman ska ge minst sex månaders fängelse. Polisen behöver fler verktyg för att förebygga och klara upp brott.

Det ska vara enkelt för polisen att få kameraövervakning på plats och polisen bör ha möjlighet att utfärda vad som kallas för ett zonförbud, för att de som agerar hotfullt och sprider otrygghet inte ska få ta över gator och torg från allmänheten. Och för bättre arbetsmiljö och ökad säkerhet inom polisen krävs ökade resurser i form av ett utrustningslyft.

Ny ledning. Svensk polis behöver förändring. Sverige behöver en ny rikspolischef som håller måttet och som får mandat att se över hur ledningen för svensk polis kan förbättras.

Regeringens satsningar på polisen har under lång tid varit otillräckliga. Rikspolischefen har hållits om ryggen. Och Anders Ygeman försöker återkommande prata bort problemet. Det duger inte. Sverige behöver lag och ordning. Utan det så lägger vi ingen grund för trygghet, sammanhållning och framtidstro.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev