söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

M redo trotsa ebo-beslut – vill ge Ukrainaflyktingar ersättning

Publicerad: 17 mars 2022, 09:16

Ukrainska flyktningar kommer till hamnen i Karlskrona. Moderaternas Hampus Magnusson är beredd att rucka på det tidigare beslutet att inte ge ersättning till flyktningar som bosatt sig i vissa områden i Göteborg. Foto: Johan Nilsson/TT, Jesper Orrbeck Photography

Flyktingar från Ukraina som bosätter sig i utsatta stadsdelar i Göteborg får ingen dagersättning. Moderata kommunalrådet Hampus Magnusson vill ändra på det.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeKriget i UkrainaGöteborg

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


I Göteborg tog den styrande alliansen hösten 2020 ett beslut om att asylsökande som bosätter sig i stadsdelar med socioekonomiska utmaningar inte har rätt till ekonomiskt bistånd. Det är en möjlighet som infördes genom en lagändring i januari 2020, och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) har bekräftat att dessa bestämmelser även gäller Ukrainaflyktingar.

Men kommunalrådet Hampus Magnusson, som varit för beslutet, tycker att det ska göras ett undantag för dem som flyr kriget nu.

– Om lagstiftningen krockar med verkligheten måste regeringen ta ansvar och för mig är det glasklart att vi måste anpassa oss till ­verkligheten, säger han till GP.  

Socialdemokratiska oppositionsrådet Jonas Attenius tycker dock att Göteborg ska stå fast vid beslutet och kräver statliga lösningar som fördelar flyktingar över landet.

– Vi behöver hitta en fördelningsmodell som styr var du bosätter dig. Jag är inte nöjd med att man kan bosätta sig var man vill, det kommer att få dåliga konsekvenser, säger han till tidningen. 

Tre sätt för Ukrainare att stanna i Sverige

• Eftersom EU har aktiverat massflyktsdirektivet kan ukrainska medborgare få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (gäller till mars 2023) i Sverige. Då får man rätt till hjälp med mat och bostad, om det finns akut behov av det. Tillståndet ger också rätt att arbeta, söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd.
• Medborgare i Ukraina kan även vistas i Sverige i 90 dagar utan visum, eftersom Ukraina ingår i Schengen. Då krävs att personen kan visa att man har någonstans att bo och kan försörja sig själv.
• Det går också att ansöka om asyl i Sverige enligt den ordinarie asylprocessen. Då prövas ansökan individuellt och om asyl beviljas får personen ett uppehållstillstånd för tretton månader eller tre år.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev