Integration & segregation
M: ”Måste vara skillnad på ja och nej i asylprocessen”
Det rapporteras att regeringen tänker lägga fram ett lagförslag som innebär att asylsökande ensamkommande som fyllt 18 år ska få stanna i Sverige trots att de saknar asylskäl. Regeringens förslag, som Moderaterna inte kommer ställa sig bakom, gör att skillnaden mellan ett ja och ett nej i asylprocessen minskar.
Publicerad: 25 november 2016, 13:02
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Förslaget är inte enbart emot den reglerade invandringen. Det riskerar också att vara inhumant mot unga vuxna som avvisas efter en tid i Sverige.
Sverige har tagit emot ett mycket stort antal asylsökande på kort tid. På tre år rör det sig om 300 000 personer. Vi har haft det överlägset största mottagande i EU ställt mot folkmängd. Många som har kommit hit har asylskäl och får därför uppehållstillstånd. Hittills i år har över 50 000 uppehållstillstånd i asylärenden beviljats. Anhöriginvandring tillkommer.
Vi kommer nu i Sverige i integrationen ha en stor och svår uppgift under lång tid. Det handlar inte minst om att människor ska komma i jobb och kunna försörja sig själv. Vi måste vända dåliga resultat i ett läge då det är mycket svårt.
Våra insatser måste vara tydligt inriktade på den grupp som har asylskäl. Vi ser nu samtidigt många behjärtansvärda fall med familjer och unga vuxna som måste lämna Sverige för att de saknar asylskäl. Detta trots att de har varit här i många månader och i vissa fall i flera år.
Att det är så här är sorgligt och ett misslyckande för svensk migrationspolitik. Människor har kommit hit med helt andra förväntningar. Vi har skapat en situation med alldeles för långa väntetider. Det ger dock inte skäl för att rubba på skillnaden mellan ja och nej i asylprocessen. Har man asylskäl ska man få stanna. Har man det inte behöver man återvända till hemlandet. Det är grunden för en reglerad invandring. Sverige kan inte börja vackla om detta.
I dag är praxis att asylsökande ungdomar som kommit till Sverige som ensamkommande och som saknar asylskäl utvisas när de har fyllt 18 år. Regeringens nya förslag innebär, av allt att döma, att denna grupp eller delar av denna grupp ska få stanna kvar i Sverige efter 18-årsdagen och tills att de har gått ut gymnasiet.
Regeringens förslag, som Moderaterna inte kommer ställa sig bakom, gör att skillnaden mellan ett ja och ett nej i asylprocessen minskar. Saknas denna distinktion, mellan ett ja och nej, förlorar vårt asylsystem sin trovärdighet. Detta i ett läge då budskapet till omvärlden var Sverige står i invandringspolitiken behöver vara klart.
Hur förslaget är närmare utformat går inte att få grepp om. Vad händer till exempel om man inte klarar gymnasiet? Vad händer efter gymnasiet? Utvisas man då direkt eller ska man ha en viss tid på sig att söka jobb? I så fall; Hur lång ska den tiden vara? Förslaget är inte enbart emot den reglerade invandringen. Det riskerar också att vara inhumant mot unga vuxna som hinner rota sig allt mer i Sverige för att så småningom få ett avslagsbeslut. Det i sin tur riskerar att försvåra återvändandet ännu mera.
För oss i Moderaterna är det helt centralt att Sverige på lång sikt ska ha en hållbar och reglerad migrationspolitik med tydliga krav. Sverige ska ge asyl till människor som är i behov av skydd, men har man inte asylskäl, och är vuxen, ska man återvända till sitt hemland.
Det aktuella förslaget går emot denna princip. Av förslaget att döma har Socialdemokraterna börjat vackla och ger nu Miljöpartiet ett ökat inflytande över migrationspolitiken.
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.