måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

"M måste slå vakt om det sekulära samhället!"

Moderaterna måste vara det parti som förknippas med och värnar om västvärldens grundläggande spelregler, skriver riksdagsledamoten Niklas Wykman (M).

Publicerad: 18 september 2017, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige är ett land man flyr till och inte från, det förpliktigar, skriver Niklas Wykman (M).


Ämnen i artikeln:

UtanförskapSamhällsutvecklingReligionHederskulturHedersvåldHBTQFlyktingpolitik

Det offentliga samtalet bör vara sakligt och balanserat. Samtalstonen som har vuxit fram på sociala medier är ett gift för demokratin. På andra sidan finns dock en beröringsskräck för svåra frågor. Genom frånvaron av kritisk debatt har politikens utmarker fått syre. Debatten är låst mellan dem som säger vilka dumheter som helst, och dem som knappt vågar säga något alls.

Västvärlden med dess värderingar växte fram genom upplysning och kritik mot dogmer. I fri debatt mot en ofta trångsynt kyrka vann förnuft och vetenskap mot religionens påbud. Tron omvandlades gradvis till en privat angelägenhet och rätten flyttade från kyrkan till lagboken.

Denna grundbult i civilisationen upprätthålls än i dag. Barnmorskor som inte vill göra abort möts till exempel av arbetslivets regler. När det kommer till människor, kultur och tro med rötter utanför vårt lands gränser har vi dock varit ängsliga för att upprätthålla västvärldens principer. Den rädslan har inga vinnare, förutom extremister på alla sidor av den politiska skalan.

Det har vuxit fram en misstro mot att politiken klarar av att skydda det sekulära samhället. Det finns en utbredd misstro mot media och makthavare. Känslan av att sanningen inte berättas eller att samhällets institutioner ger vika för religiös påverkan är påtagliga. Problembilden är troligen överdriven, men ändå värd att ta på allvar. Trovärdigheten kring att upprätthålla det sekulära rättssamhället behöver stärkas, och orosmomenten är flera.

Situationen i utanförskapsområden oroar. Artikelserien Utanförskapet inifrån visar hur hbtq-personer i förorter förföljs, hotas och hatas för sin sexuella läggning.

”Det är som att leva i typ 1800-talet eller i Iran. Man blir slagen så fort de vet att man är gay”, berättar Mahmoud efter att han blivit grovt misshandlad av ett gäng.

Samtidigt växer ett kvinnoförtryck fram som domineras av hederskultur och intoleranta, omoderna värderingar. Var tionde mord i Sverige är idag ett hedersbrott. Aftonbladet har gjort en kartläggning som visar att det hedersförtryck som når domstolarna ökat med 50 procent det senaste året. Enligt docent Astrid Schlytter kan var tredje elev med utländsk bakgrund leva under hedersförtryck.

Svenska kyrkan har i närtid beklagat sig över att polisen upprätthållit svensk lag även under kyrkans familjedagar. Polisen grep familjer som fått avslag på sin asylansökan och skulle lämna landet. Men, en reglerad invandring kräver också att begränsningarna upprätthålls. Om Svenska kyrkans aktiviteter ska vara fredade från lagen skulle säkert andra samfund vilja åtnjuta samma privilegium. Så kan inte Sverige tillåtas fungera.

En imam vid en moské i Helsingborg kallade judar för ”apornas och svinens avkommor”. Han försvarade det han sagt med att det var vanliga uttryck i Mellanöstern. I samband med att en riksdagsledamot uttryckt sig negativt om en demonstration mot utvisningar till Afghanistan, blev han och hans familj hotad med våldtäkt. En av demonstrationens ledande företrädare försvarade att det var ett normalt sätt att uttrycka sig om man var arg. Han har senare förtydligat att många som deltar i demonstration kommer från Iran och där är det vanligt att uttrycka sig på det sättet.

Sverige är ett land man flyr till och inte från, det förpliktigar. Det öppna samhället måste försvaras, och grova hot och uttryck – hur vanliga de än är i andra kulturer – får inte relativiseras. Värnas inte sekularismen i samhället ger det en grogrund för mörka krafter. En grundbult borde vara att det offentliga inte ska understödja religiöst förtryck. Lag och rätt behöver självklart gälla alla lika.

Men det behövs också att makthavare av olika slag står upp för de värden som det västerländska samhället grundar sig på. Att återvinna en bred trovärdighet i diskussionen om vad som är rätt och fel är en modern utmaning bortom vänster och höger. Moderaterna behöver med kraft vara det parti som förknippas med västvärldens grundläggande spelregler.

Niklas Wykman, riksdagsledamot (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev