Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

M i Skåne: Kriminalisera oskuldskontroller!

En kriminalisering av oskuldskontroller av omyndiga bör genomföras med en egen brottsrubricering så att både den som utför kontrollen och den som beställer kontrollen kan dömas, skriver Carl Johan Sonesson (M) och Louise Meijer (M).

Publicerad: 3 augusti 2018, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HederskulturBrottKriminalitetSocialstyrelsenRegionerLäkareKultur

Finns det något värre än när en kvinna tror sig få hjälp, och sedan upptäcker att den läkare som borde stå på hennes sida deltar i kränkandet av henne?

För några år sedan uppmärksammades det att en vårdcentral i Malmö erbjöd oskuldskontroller. Man trodde att uppmärksamheten hade haft effekt. Men sedan dess har inte mycket gjorts för att förhindra att oskuldskontrollerna fortsätter.  Det måste förändras, vi vill att oskuldskontrollerna kriminaliseras. Och i väntan på det vill vi att Region Skåne skärper kraven för att få driva vårdcentral.

När media för några år sedan rapporterade att det genomfördes oskuldskontroller inom sjukvården blev reaktionerna starka. Sedan dess har hederskulturen och parallellsamhällena kommit att granskas allt tätare. Utvecklingen av områden där svensk lag inte gäller och där alla inte har samma rättigheter måste vara att betrakta som ett direkt hot mot det svenska samhället och demokratin. När unga, företrädesvis tjejer, men även killar, tvingas förhålla sig till religiösa eller kulturella regler som kraftigt begränsar såväl frihet som privatliv behöver samhället reagera till de utsattas försvar.

Sedan det rapporterades om att det genomfördes oskuldskontroller i den svenska sjukvården har det inte gjorts särskilt mycket för att få bort dem. Socialstyrelsen har förvisso gått ut och informerat om att det inte tillåtet att genomföra dem, men varken lagstiftningen eller sjukvården har vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att försvåra att det sker eller att de som genomför oskuldskontroller får kännbara straff. I dag är oskuldskontroller inte en egen brottsrubricering, vilket innebär att varken utföraren eller beställaren av oskuldskontroller sällan straffas.

En kriminalisering av oskuldskontroller av omyndiga bör genomföras med en egen brottsrubricering så att både den som utför kontrollen och den som beställer kontrollen kan dömas. Genom att kriminalisera både utförandet och beställandet ger vi lagstiftningen ett starkare verktyg att motverka de strukturer som ofta finns kopplade till hedersförtryck. Vid sidan av en skärpt lagstiftning vill vi även att regionerna går fram med skärpta krav för att få driva vårdcentral och att verksamheten omedelbart ska kunna stängas ner och läkarlegitimationen förloras när en utredning slagit fast att oskuldskontroller har genomförts.

Dessa kontroller är kulturella inslag som inte kan accepteras. De handlar om avundsjuka, makt och kvinnoförtryck, vilket är nog så illa och alltid borde bedömas som våldtäkt, precis så som Högsta Domstolen gjorde 2013. Men när vårdcentraler eller enskilda vårdgivare organiserat tar uppdrag för att genomföra oskuldskontroller finns det fler ingredienser. Sådana övergrepp är inte bara en kränkning av kvinnans sexuella integritet, utan rymmer både ett systematiskt kvacksalveri och ett klanförtryck kopplat till hederskultur som borde rendera ett än högre straffvärde. I dag är det tvärtom: En läkare som har genomfört en oskuldskontroll kan komma undan med en skriftlig reprimand, och de anhöriga som kräver oskuldskontrollen kan helt undgå ansvar.

Ska Sverige vara ett land som håller ihop måste rättigheterna vara lika för alla. Hederskulturer måste tryckas tillbaka och det offentliga behöver med större kraft än i dag bekämpa alla former av klanstrukturer och könsseparerade parallellsamhällen. Med en förtydligad kriminalisering av brott kopplade till hederskulturer tar vi ett viktigt steg för att stärka allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter i Sverige.

Carl Johan Sonesson, regionråd i opposition, Moderaterna i Region Skåne

Louise Meijer, riksdagskandidat, Moderaterna i Lund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News