torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Lyckade Etableringslyftet hotat – AF får inte betala

Publicerad: 21 juni 2022, 09:12

C har drivit på AF-reformen. Men nu vill C-kommunalrådet Ann-Christine Frickner (C) i Upplands Väsby att Arbetsförmedlingen ska kunna betala det kommunala jobbprojektet för nyanlända.

Det kommunala arbetsmarknadsprojektet Etableringslyftet har hjälpt många nyanlända till jobb. Nu hotas det av nedläggning – Arbetsförmedlingen får inte betala ut pengar till kommuner för sådana insatser.

Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingen reformerasCenterpartietArbetslöshet

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Integrationsprojektet är ett samarbete mellan kommunerna Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby i norra Stockholm. Av de nyanlända och utrikes födda som har fullföljt Etableringslyftet har 94 procent skaffat egen försörjning – jobb eller utbildning – efter i genomsnitt fem månader.

Men snart finns det inga pengar till insatsen, som fram till årsskiftet finansieras av Europeiska Socialfonden. Enligt Arbetsförmedlingen innebär nämligen regeringens nya arbetsmarknadspolitik att myndigheten i första ska upphandla insatser för nyanlända av privata företag.

– Vi kan inte betala ut ersättning till kommunerna som det ser ut nu, det finns inget lagstöd för det, säger enhetschef Åsa Rundlöf på Arbetsförmedlingen till Ekot.

Det är Centerpartiet som i januariavtalet har drivit på att Arbetsförmedlingen ska upphandla sina tjänster av privata företag.

Ändå vill kommunalrådet Ann-Christine Frickner (C) i Upplands Väsby att Etableringslyftet ska kunna drivas vidare i kommunal regi med betalning från Arbetsförmedlingen.

– Jag ser i dag inte någon annan part som kan visa så lyckosamma resultat, säger hon till Ekot.

LÄS MER: Ryktet går om Etableringslyftet – här får 8 av 10 nyanlända jobb

LÄS MER: Ministerns nya besked om AF: ”Vi styr närvaron dit” 

LÄS ÄVEN: Aktivitetsplikt ska sätta press på arbetslösa – och på kommunen 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev