Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

LO måste ta sitt ansvar för att bryta utanförskapet

I takt med att LO blir alltmer ensamma om att vilja hålla uppe trösklarna till arbetsmarknaden sjunker företrädarna till en låg argumentationsnivå och insinuerar att lägre ingångslöner skulle vara att segmentera arbetsmarknaden efter ”etniska skiljelinjer”, skriver Svenskt Näringsliv i en replik till LO.

Publicerad: 16 februari 2016, 08:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om vi inte lyckas öppna arbetsmarknaden för fler riskerar LO:s bidragslinje att besannas.


Ämnen i artikeln:

LönebildningArbetsgivarorganisationerAvtalsrörelsenKollektivavtalFlyktingpolitikLägre ingångslöner?

REPLIK. Vi står inför stora utmaningar att skapa fler jobb i Sverige. LO uppvisar med sin debattartikel Låglönelinjen är en bidragslinje i Dagens Samhälle den 15 februari än en gång bristfälliga insikter om hur riktiga jobb skapas. Trösklarna in på svensk arbetsmarknad måste sänkas.

Förra året var Sverige det land i Europa som beviljade flest asylsökningar i EU i förhållande till folkmängd. Detta medför möjligheter, men innebär också utmaningar.

Sverige är det land i EU som har högst ingångslöner och bland den lägsta andelen enkla jobb. Genom förbättrade snabbspår och utbildningsinsatser kan fler nyanlända snabbare komma i arbete. Men det räcker inte.

Omkring hälften av dem som nyligen kommit till Sverige som flyktinginvandrare och är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning. Många har inte gått färdigt grundskolan.

För att de som saknar utbildning och erfarenhet inte ska tvingas vänta i flera år på en chans att komma in på arbetsmarknaden behövs ungefär 300 000 fler enkla jobb.

På grund av höga kostnader för att anställa saknar dock Sverige i princip en hel sektor med vardagsjobb, såsom hushålls- och företagsnära tjänster.

Ska jobben växa till fungerar det inte att fortsätta pressa upp de redan höga ingångslönerna. Jobb skapas när värdet av att anställa är högre än kostnaderna.

Förmår vi inte låta företagen skapa välstånd och nya jobb väntar ett växande utanförskap. Den stora klyftan på svensk arbetsmarknad går mellan dem som har ett jobb och dem som saknar ett.

Att få sitt första jobb till en lite lägre ingångslön måste alltid vara bättre än att vara fast i bidragsberoende. Den grupp som förlorar mest på dagens höga trösklar är kvinnor med kort utbildning. Inte ens varannan kvinna utan gymnasieutbildning har i dag ett arbete.

Om vi inte lyckas öppna arbetsmarknaden för fler riskerar LO:s bidragslinje att besannas.

Företrädare från LO talar ofta i termer av att lägre ingångslöner skulle skapa vad man kallar ett klassamhälle, men vad är mer särskiljande än att vissa har ett jobb och kan försörja sig, medan andra inte släpps in på arbetsmarknaden och är beroende av att bli försörjda?

Fler måste få chansen till egen försörjning. De oberoende experterna i Arbetsmarknadsekonomiska rådet är knappast ensamma om att se behovet av en mer öppen arbetsmarknad.

Listan över både internationella och svenska röster som oroas över de utestängande strukturerna på svensk arbetsmarknad kan göras lång. OECD, IMF, Europeiska kommissionen, Finanspolitiska rådet och Konjunkturinstitutet, KI, är några av de aktörer som påtalat Sveriges höga trösklar in på arbetsmarknaden.

När LO selektivt citerar KI:s senaste lönebildningsrapport förvrider man innehållet. Rapporten uttrycker tydligt att höga ingångslöner påverkar sysselsättningen negativt.

KI:s rapport beskriver också att en förklaring till varför de så kallade instegsjobben inte har nyttjats i större utsträckning är att arbetsgivare haft låg kännedom om dem.

Många företagare har även vittnat om att dagens olika subventioner är för krångliga. Svenskt Näringsliv har i stället föreslagit en modern, enkel och öppen lärlingsanställning. Den vill LO av någon anledning dock inte diskutera, men lägger få egna förslag för hur fler jobb kan växa fram i företagen.

I takt med att LO blir alltmer ensamma om att vilja hålla uppe trösklarna till arbetsmarknaden sjunker företrädarna till en låg argumentationsnivå och insinuerar att lägre ingångslöner skulle vara att segmentera arbetsmarknaden efter ”etniska skiljelinjer”.

Den svenska modellen bygger på att parterna verkar för en öppen och väl fungerande arbetsmarknad. Det är ett förtroende vi ska förvalta. Vår förhoppning i den pågående avtalsrörelsen är att även LO ska ta sitt ansvar och bidra till att fler kan bryta utanförskap och komma i egen försörjning.

Peter Jeppsson, vice vd Svenskt Näringsliv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev