Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Låt ensamkommande flickor ta flyget hit

Över 90 procent av de ensamkommande flyktingbarnen är pojkar. Ett sätt att minska obalansen är att skapa lagliga vägar för ensamkommande flickor. Låt dem sätta sig på flyget hit, skriver Rickard Wall, fd sverigedemokrat i Stockholm.

Publicerad: 2 december 2015, 14:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Låt flickorna ansöka på svensk beskickning i hemlandet och sedan sätta sig på flyget, föreslår Rickard Wall.


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeStockholmFlyktingmottagandeFlyktingpolitikVar är flyktingkvinnorna?

Under denna höst 2015 har könsobalansen i migrantflödet, det vill säga att det domineras av män, getts ökad uppmärksamhet. Den 5 november tog Rebecca Weidmo Uvell upp frågan i en krönika här i Dagens Samhälle, och den 26 november uttalade sig Hans Rosling i Expressen om de ensamkommande flyktingbarnen där över 90 procent är pojkar eller unga män.

Själv har jag tagit upp frågan två gånger under Stockholms kommunfullmäktiges sammanträden. Den första gången, den 19 oktober då jag var lite grand först på plan med frågan, möttes jag av skratt från andra ledamöter.

Den andra gången, den 30 november när fler i debatten pekat på problemet, var reaktionerna mer återhållsamma. Däremot var det svarande borgarrådet liksom övriga ledamöter helt tomma på förslag till åtgärder.

Problemet består i att antalet människor som kommer till Sverige numera är så pass stort att det märkbart påverkar vår befolkningspyramid. När som fallet är nu att det är en så kraftig överrepresentation av män bland de ankommande leder det till en växande könsobalans i hela vår befolkningsstruktur.

Hans Rosling pekade på att vi går mot att redan nästa år ha en tonårspopulation med proportioner som man har i Kina, det vill säga att det går 1,2 pojkar på varje flicka. Rosling konstaterade helt krasst att var sjätte pojke i det framväxande Sverige rent matematiskt inte kommer att finna en partner.

Inför denna utveckling står det politiska Sverige helt handfallet. Man förstår att detta inte är det samhälle man har tänkt sig att bygga, men man har ingen aning vad man ska göra åt situationen.

Samtidigt har det under de senaste åren höjts röster för att det måste skapas fler legala vägar in till Europa och Sverige så att människor inte ska behöva drunkna under riskfyllda båtfärder över Medelhavet.

Jag påpekade under debatten med borgarrådet den 30 november att det här finns möjligheter till en win-win-win-situation. Skapa legala färdvägar till Sverige, men reservera dessa uteslutande för ensamkommande flyktingflickor.

De som vill förverkliga legala vägar för flyktingar bör se detta som åtminstone ett steg i rätt riktning. I Sverige slipper vi ett samhälle med mansöverskott med allt vad det innebär.

Flickor i aktuella länder har inte mindre behov av att komma i väg, men hindras av de praktiska svårigheterna och strapatserna under en flera hundra mil lång resa.

Genom legala vägar, det vill säga att ansöka på svensk beskickning i hemlandet och sedan sätta sig på flyget, öppnas för dessa möjligheter till ett bättre liv på samma sätt som i dag gäller för pojkarna.

Detta förslag är förstås en skiss. Därefter kommer att tänka över detaljerna. Ska systemet med legala färdvägar för ensamkommande flyktingflickor vara begränsat till ett visst antal per år?

Hur ska då urvalet gå till? Hur ska kostnaden för flygresan betalas? Och så vidare. Jag tvivlar emellertid inte på att dessa teknikaliteter kan lösas relativt enkelt, och resultatet blir alltså ett bättre Sverige och en bättre värld.

LÄS MER: Stäng inte dörren för kvinnorna.

Rickard Wall, fd SD, nu Vi Socialkonservativa, Stockholms kommunfullmäktige, Stockholms läns landstingsfullmäktige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev