onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Låna en Sollentunabo – ett sätt att stärka integrationen

En viktig del i arbetet med att främja integration på marken är personliga möten, menar Sollentunapolitikern Magnus Ramstrand (KD), som föreslår att nyanlända kommuninvånare ska kunna låna en av kommunens medborgare på biblioteket för en lunch eller kanske ett biobesök.

Publicerad: 21 december 2015, 09:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Använd biblioteken som nav för integration, manar debattören.


Ämnen i artikeln:

BibliotekFlyktingmottagande

”Låna en Sollentunabo” är en idé för att skapa nya personliga möten i vår ambition att stärka integration. I våra kommuner står vi inför större utmaningar än någonsin inom integrationen. Vi behöver hitta nya vägar att välkomna flyktingar inte bara hit utan också hem. I det arbetet är personliga möten avgörande. Som ordförande i kultur- och fritidsnämnden har jag initierat ett förslag att utreda möjligheten att ”Låna en sollentunabo”.

Tanken är att intresserade invånare meddelar att de är villiga att ställa en liten del av sin tid, under en begränsad tid, till förfogande för någon som nyligen har kommit till Sollentuna och fått uppehållstillstånd. Den som ställer upp på att bli ”utlånad” under en begränsad tid, gör upp med den nyanlände som vill ”låna”, om tid exempelvis för en lunch, en fika, ett myndighetsbesök eller ett biobesök. Nyanlända ska informeras att de under introduktionstiden, två år, får möjlighet att ”låna en sollentunabo” under en begränsad tid, inledningsvis under tre veckor.

Det finns många som frågar sig vad man kan göra för att hjälpa till i den situation vi har i dag med många flyktingar och asylsökande. Vid ett informationsmöte i en av våra kyrkor, Turebergskyrkan, var salen fullsatt av intresserade när kommunen och Svenska kyrkan informerade om situationen i Sollentuna och vad man som enskild kan göra för att bidra till integrationen.

Vårt folkbibliotek är redan i dag ett slags allmänt vardagsrum där vi skapar förutsättningar för många personliga möten. Människor med olika bakgrund kommer för att läsa tidningar på modersmålet, låna böcker och tidsskrifter. Dessutom arrangeras språkcaféer regelbundet i Sollentunas bibliotek och där finns lässtunder för barn med utländsk bakgrund.

Flera ideella organisationer och samfund är med i arbetet för att skapa ett bra mottagande för nyanlända. Det är hoppfullt.

Min förhoppning är att biblioteket kan samarbeta med en eller flera ideella föreningar i uppdraget ”Låna en sollentunabo”. Men alla praktiska frågor behöver besvaras innan vi kan gå till beslut om att införa detta. Om alla bitar faller på plats borde vi kunna gå igång innan sommaren år 2016.

De som har fått uppehållstillstånd ska välkomnas inte bara hit, utan också hem. Då är de personliga kontakterna avgörande.

Magnus Ramstrand, kommunalråd samt ordförande (KD) Kultur-och fritidsnämnden, Sollentuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BibliotekFlyktingmottagande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev