Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Kretsen bakom Kaplan förringar terrorism

Om man vill förstå varför Mehmet Kaplan jämför frivilliga i finska vinterkriget och svenska Syrien-jihadister måste man rikta strålkastarljuset mot den sekteristiska krets som omger honom, skriver Johan Lundberg, författare.

Publicerad: 20 oktober 2014, 09:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kaplans utspel förstås bättre om man tittar på hans närmaste krets.

Foto: Erik Mårtensson, TT


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

REPLIK Att Kitimbwa Sabuni skulle rycka ut till statsrådet Mehmet Kaplans försvar, som nu senast i en debattartikel i Dagens Samhälle 16 oktober, var föga förvånande. Sabuni är känd för att urskiljningslöst använda termen islamofobi om all kritik mot radikala tolkningar av islam. I sin alternativa CERD-rapport tog han som exempel på att Sverige är en islamofobisk apartheidstat upp statliga kampanjer mot hedersvåld, mot tvångsgifte och mot äktenskap med minderåriga.

Sabunis engagemang mot islamofobi har också tagit sig uttryck i att han och frun Fatima Doubakil haft ledande positioner i en rad organisationer, engagerade mot svensk terrorlagstiftning, vilken påstås vara ett uttryck för islamofobi. 2010 bjöd Sabunis och Doubakils organisation Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) in Munir Awad för att belysa att terrorlagstiftningen är en ”rättsskandal”. Ett par månader senare greps Awad i Köpenhamn för att ha förberett ett terrorattentat mot Jyllands-Posten (domen blev tolv års fängelse).

Nyligen engagerade sig Sabuni i hemsidan Nyans:muslim. En av sidans nio skribenter har flera gånger hyllat den till 86 års fängelse i USA dömda terroristen Aafia Siddiqui, av Sabunis ”redaktionskollega” beskriven som en ”hjältinna”. Vid rättegången mot Siddiqui 2010 försökte hon genomdriva att juryn skulle DNA-testas, för att försäkra sig om att ingen var jude. Nyligen ville IS växla ut henne mot den sedermera halshuggne amerikanska journalisten James Foley.

En annan av de nio deltagarna på Sabunis och hans vänners hemsida är Amanj Aziz. På sin meritlista har han etableringen av den extremistiska organisationen iERA i Sverige, vars missionsverksamhet på svenska gator och torg har inbegripit flera svenska Syrienkrigare och IS-sympatisörer. Andra skribenter som omedelbart knöts till sidan var Fatima Doubakil och ordföranden i Sveriges Unga Muslimer Rashid Musa.

Vad har då detta med Mehmet Kaplan att göra? Jo, Mehmet Kaplan har sedan länge varit aktiv i samma sektliknande krets som Musa, Aziz, Sabuni och Doubakil. Kaplan satt under många år i styrelsen för organisationen Charta 2008, i vars styrelse Aziz fortfarande sitter - tillsammans med bland annat Mattias Gardell.

Under Kaplans tid ingick i samma styrelse en kvinna som tidigare, 2003, hade gripits med sin man i Syrien, varefter mannen utvisades till och dömdes i Frankrike, till 10 års fängelse för terrorbrott (enligt franska myndigheter ”en av de mest erfarna jihadisterna på senare år”). Nu är han frigiven och sågs nyligen på USA:s lista över de farligaste terroristerna. Enligt de amerikanska källorna arbetar han nu som rekryterare åt al-Qaida-grenen i Syrienkriget, Jabhat al-Nusra.

Charta 2008 säger sig inte försvara terrorism. Frågan är dock om det finns någon dömd eller misstänkt svensk islamistisk terrorist, vars öde kretsen runt Charta 2008 inte har engagerat sig i. Vid sidan av nämnde Awad och dennes resekamrat Mehdi Ghezali kan man peka på Oussama Kassir och Yassin Ali, båda av Charta 2008 uppfattade som på mer eller mindre påhittade grunder dömda eller utpekade. Av dem kom Ali att grunda en terrororganisation i Somalia som sedermera uppgick i al-Shabab, medan Kassir dömdes till livstids fängelse i USA för att ha byggt upp ett terrorist-träningsläger i Oregon 1999.

Den här kontexten är nödvändig för att förstå Kaplans jämförelse mellan frivilliga i finska vinterkriget och svenska Syrien-jihadister. Yttrandet fälldes under ett av många seminarier som Kaplan deltagit i tillsammans med Musa, Doubakil och Gardell. Seminarier som alltid – för Musas, Doubakils, Kaplans och Gardells del - har som syfte att relativisera och förringa islamistiska terrorbrott och terrorister.

Detta sker alltså inom ramen för en sekteristisk krets, vars olika organisationer har byggts upp med förebild hos de engelska aktivisterna i gruppen CageUK, vars grundare Moazzam Begg och Asim Qureshi har bjudits in till Sverige av kretsen runt Charta 2008 och MMRK. Qureshi hade innan sin Sverigeresa uppmanat till jihad på ett möte med islamistpartiet Hizb ut-Tahrir samt samarbetat med och försvarat al-Qaida-teoretikern Anwar al-Awlaki

Även CageUK:s syfte är att relativisera och förringa islamistiska terrorbrott och terrorister. Ett fall som man särskilt engagerat sig i är just Aafia Siddiquis. Svenskarnas samarbete med CageUK resulterade inte bara i seminariet i Stockholm 2009 utan även i att engelsmännen gjorde en utredning 2010 om turerna runt Munir Awad, där säkerhetspolisens intresse för den svenske terroristen sågs som uttryck för islamofobi.

Men samarbetet mellan CageUK och Charta 2008 har också resulterat i att Qureshi för CageUK:s del 2008 intervjuade Kaplans styrelsekollega om hennes fängslade makes öden och äventyr. Därtill organiserade man en insamling av pengar åt henne. En central gestalt i CageUK är idag Yvonne Ridley, känd för antisemitiska uttalanden och för att ha bjudits in till Sveriges riksdag av Kaplan.

Det är med andra ord svårt att se människorna i kretsen runt Charta 2008 och MMRK som annat än väldigt märkliga samarbetspartners för ett statsråd.

Fotnot: Skribenten är författare till boken Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten (Timbro), som utkom 2013.

Johan Lundberg, författare, docent i litteraturvetenskap och f d chefredaktör Axess

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev