Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Krass matematik bakom större fokus på invandring

Publicerad: 17 augusti 2015, 14:59

Statsvetarna Andreas Johansson Heinö och Karl Loxbo om borgerlighetens splittring i invandringsfrågan.

Foto: Janerik Henriksson, TT

Invandringsfrågan splittrar borgerligheten. Liberaler för öppenhet ställs mot volymkritiker. Att diskussionen kommer nu förvånar inte statsvetare. – Det parti som lyckas förflytta sig i restriktiv riktning har regeringsmakten, säger Karl Loxbo, docent vid Linnéuniversitet.


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikModeraternaInvandringCenterpartietKristdemokraternaMigrationLiberalerna

Har blå ledarsidor gått och blivit bruna? Debatten har rasat den senaste veckan. Att borgerligheten försöker hitta en ny fot att stå på i invandringsfrågan är inte alls konstigt, enligt statsvetaren Karl Loxbo.

- Man vill inte begå politiskt självmord när SD växer. Det är begripligt att det börjar röra på sig i de borgerliga partierna, vilket märks på ledarplats.

Fredrik Reinfeldt stod för en öppenhetslinje som Anna Kinberg Batra tycks hålla fast vid, bedömer han. Även om utspel om exempelvis temporära uppehållstillstånd tyder på en viss förskjutning.

Öppenhetslinjen delar partiet, inte minst i Skåne är man kritiska, enligt Karl Loxbo. Ett argument som förs fram mot partilinjen är att välfärdsstaten inte klarar mer invandring.

- Välfärdsstaten anses hotad, vilket är underligt att höra från borgerligt håll.

Men någon djup ideologisk förändring av högern handlar det inte om, menar han.

- Nej, verkligen inte. Det är mer en återgång till hur det alltid har varit.

Egentligen handlar debatten inte om att anpassa sig efter Sverigedemokraterna, utan om att lägga sig mer i linje med de borgerliga väljarna.

- Väljarna vill ha en mer restriktiv migrationspolitik. Och det är enkel matematik. Ytterst handlar det om politisk överlevnad. Väljare som tycker att det här är viktiga frågor har bara haft SD som alternativ, säger Loxbo.

Enligt Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef på Timbro, splittrar invandringsfrågan samtliga partier.

Konflikerna inom allianspartierna har funnits där länge, men tonades ned i samband med migrationsuppgörelsen med MP. Nu blommar de upp igen och borgerligheten är enligt Heinö på väg mot ”normalläge”.

- En skiljelinje gäller invandringens omfattning där särskilt Moderaterna är delat. Den andra skiljelinjen gäller integrationsfrågor och krav på anpassning, förklarar Heinö.

Den tredje gäller synen på välfärdsstaten. I regeringsställning fanns en överenskommelse om att en liberal invandringspolitik skulle kombineras med en systembevarande välfärdspolitik. ”Gammelmoderaterna” hamnade på defensiven och möjligtvis får de höras mer nu.

-  Ja, det finns en sådan tendens, det är lättare när man är i opposition. Man blir mer systembevarande i regeringsställning, konstaterar Andreas Johansson Heinö.

Inom Moderaterna syns en splittring mellan riks- och kommunpolitiker där de senare förespråkar en mer restriktiv linje.

Varför rasar debatten just nu?

- Frågan är snarare varför den har dröjt. Det här är viktiga frågor för väljarna och det har de varit under lång tid. Det märkliga var att de ignorerades i valrörelsen.

Karin Lundahl

Webbredaktör

klu@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev