Integration & segregation
”Konkurrenskraften skadas när talanger kastas ut”
Programmeraren Tayyab Shabab utvisas – trots att han är supereftertraktad på arbetsmarknaden. Det råder ingen som helst tvekan om att svensk konkurrenskraft försämrats på grund av regeloredan hos svenska myndigheter. Tayyabs utvisningsbeslut borde leda till att larmet i regeringskansliet går - det är dags för lex Tayyab.
Publicerad: 16 maj 2017, 14:43
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Programmeraren Tayyab Shabab utvisas ur landet - trots att det råder brist på IT-specialister i Sverige.
Jag saknar ord för hur besviken jag blev när jag nåddes av beskedet i dag om att programmeraren Tayyab Shabab ska utvisas. En oening Migrationsdomstol, där ordförandens röst fällde avgörandet, skickar ut honom ur landet. Trots att han själv inte gjort nåt fel. Trots att han har jobb och är supereftertraktad på arbetsmarknaden. Trots att han har utbildat sig på ett svenskt universitet. Trots att ett enigt socialförsäkringsutskott i riksdagen har uppmanat regeringen att få ordning på regelverket så att personer som Tayyab Shabab kan fortsätta jobba i Sverige. Beslutet fattas för att en tidigare arbetsgivare inte betalat in pensionsförsäkring på rätt sätt.
Utvisningarna av arbetskraftsinvandrare fortsätter. Avslagsbesluten på förlängningar inom techbranschen nära fördubblades under 2016 jämfört med 2015. En minskning av arbetskraftsinvandringen med 10 procent skulle kosta den svenska produktionen en miljard kronor. Dessutom skulle skatteintäkterna minska med en halv miljard. Det drabbar också enskilda och företag mycket hårt.
I Sverige råder redan brist på 30 000 IT-specialister. Antalet beräknas fördubblas fram till 2020 om ingenting görs. Vi är inte ensamma om att sakna rätt kompetens. Enligt EU-kommissionen kommer det att saknas en miljon programmerare i Europa år 2020.
Under hösten 2016 slog ett antal företag larm om att de har stora problem med att förlänga arbetstillstånd för programmerare och IT-specialister. Utvisningsbeslutet som väckte stor uppmärksamhet var fallet med Tayyab Shabab. Nu är situationen för snabbväxande företag och arbetskraftsinvandrare krisartad. Ryktet om detta sprider sig snabbt även utanför Sveriges gränser, vilket gör att det blir svårare att locka hit kompetens.
En utmaning är att vi ser stora problem i hur regelverk och lagstiftning tillämpas där små och oavsiktliga misstag ligger till grund för utvisningsbeslut. Ärenden om arbetstillstånd måste handläggas på ett effektivt, ändamålsenligt och rättssäkert sätt.
De utvisningsfall som uppmärksammats visar att systemet inte fungerar och att vi utvisar personer med eftertraktad kompetens och bra jobb. Dessa personer försörjer sig själva, bidrar till Sveriges tillväxt och har dessutom en global arbetsmarknad.
Arbetskraftsinvandring ska underlätta Sveriges kompetensförsörjning, men det rådande regelverket och rättstillämpningen får i stället snarast motsatt konsekvens. Det drabbar givetvis de arbetskraftsinvandrare som tvingas lämna landet hårdast. Samtidigt får det förödande konsekvenser för framgångsrika företag som växer och behöver kompetens snabbt.
Det riskerar i förlängningen att leda till att företag helt eller delvis flyttar från Sverige. Det råder nu ingen som helst tvekan om att svensk konkurrenskraft försämrats på grund av regeloredan.
Det är oroväckande att regeringen varken visat på handlingskraft eller problemlösningsförmåga trots tydliga signaler från riksdagen och upprepade signaler om allvaret i situationen från företag och anställda. Handelskammaren uppmärksammade regeringen redan i höstas – regeringen har haft flera chanser att tag i frågan.
Så har ännu inte skett. Tayyabs utvisningsbeslut borde leda till att larmet i regeringskansliet går. Regeringen måste snabbt vidta åtgärder som löser situationen. Innan det är löst kommer behövd arbetskraft att lämna Sverige och potentiella nya rekryteringar att välja något annat land. Det är hög tid för Lex Tayyab.
Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.