Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Kommuner måste öppna sina hjärtan

I både vår region och vårt parti bevittnar vi nu gigantiska kliv i fel riktning, skriver Axel Hallberg & Julius Eberhard, Grön Ungdom Syd. Kommuner som Vellinge och Kävlinge för en inhuman politik när de sätter sig på avbytarbänken. I stället för att ta gemensamt tag i situationen tjafsar kommunerna med varandra och med regeringen om vem som ska ta ansvar. Svaret är enkelt: Alla borde ta ansvar och sluta motarbeta den medmänsklighet Sverige ska stå för.

Publicerad: 13 november 2015, 13:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Illavarslande att hittills ansvarstagande kommuner, som Helsingborg och Landskrona helt vill sluta ta emot ensamkommande flyktingbarn.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeAsylsökandeMiljöpartietFlyktingpolitikMigrationEnsamkommandeFlyktingkrisen

Världen upplever just nu den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Över 60 miljoner människor befinner sig på flykt. Europa och Sverige ska välkomna den lilla andel flyktingar som söker sig hit med värme och solidaritet, inte taggtråd och murar. I denna situation måste alla EU-länder likväl som Sveriges alla kommuner ta sitt ansvar.

I denna situation hade det i alla kommuner behövts en utveckling som gick mot ett ökat mottagande. Det vi nu bevittnar i vår egen region, och till viss del i vårt eget parti, är gigantiska kliv i motsatt riktning. I stället för att ta gemensamt ansvar för situationen tjafsar kommunerna både med varandra och med regeringen om vem som borde ta ansvar för ensamkommande flyktingbarn. Svaret är enkelt: Alla borde ta ansvar. Ett sådant här läge kräver politisk vilja och medmänsklighet. Kommuner måste öppna sina hjärtan, inte stänga sina portar.

Först och främst borde de kommuner som i dag tar emot väldigt få ta ett mycket större ansvar. Kommuner som Vellinge och Kävlinge kan i denna situation inte sitta på avbytarbänken och undslippa ansvar. Det är rent ut sagt inhuman politik. Det gör att färre barn kan få ett drägligt boende och att Sverige kan välkomna färre på ett solidariskt sätt. Dessa kommuner motarbetar den medmänsklighet Sverige ska stå för.

Det optimala vore självklart om fler kommuner tog sitt ansvar och att de ensamkommande barnen fördelades på ett rättvist sätt. Tyvärr är så inte fallet. Då underlättas inte situationen av att hittills ansvarstagande kommuner, som Helsingborg och Landskrona där Miljöpartiet är med och styr, helt vill sluta ta emot ensamkommande flyktingbarn. Nu är inte tid för sådan politik. Situationen är svår i många kommuner. Men dessa beslut gör inte tillvaron drägligare för de ensamkommande barnen – tvärtom.

I dag befinner sig nästan 2000 ensamkommande barn i Malmö som väntar på en plats att bo i en annan kommun. Det kommer 250 varje dag. Landskronas och Helsingborgs beslut försvårar denna process och gör att barnen får stanna i Malmö under usla förhållanden en längre tid. Det bildas på så sätt en flaskhals i Malmö. Besluten gör de respektive kommunkontorens, inte de ensamkommande barnens, tillvaro enklare.

Skåne är på väg åt fel håll. Nu behövs kommuner som tar emot fler, som gör allt de kan. Kommunerna måste hjälpas åt, i stället för att klaga på varandra. Framförallt måste de kommuner som tar emot få ta ett enormt mycket större ansvar. Men det är inte heller läge för ansvarstagande kommuner att backa från sin solidariska politik. Skånes kommuner ska tillsammans stå upp för solidaritet och medmänsklighet.

Axel Hallberg, klimatpolitisk talesperson Grön Ungdom

Julius Eberhard, Grön Ungdom Syd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev