Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Kommuner kräver besked om flyktingmottagande: ”2015 blev vi lurade”

Publicerad: 29 mars 2022, 03:30

Trelleborg kommer ”naturligtvis” att ställa i flyktingmottagandet, men socialnämdens ordförande vill att det ska vara tydligt med vad som förväntas av kommunen. På bilden flyende ukrainare vid gränsen till Polen.

Foto: Sergei Grits

Kommunerna måste få tydliga besked om finansieringen av flyktingmottagandet, skriver SKR till regeringen. I Trelleborg minns politikerna en infekterad konflikt med Migrationsverket 2015: ”Vi blev lovade ersättning som vi aldrig fick”.


Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaMigrationsverketSKRFlyktingmottagandeSenaste nytt

Regeringen måste ge klara direktiv om hur mottagandet av krigsflyktingar ska ske och finansieras – annars blir det omöjligt för dem att ordna boenden och stöd. Det framför Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i en nyligen inskickad hemställan till tre statsråd. 

Organisationen vill bland annat att kommuner ges rimlig kostnadstäckning för att ta fram och sedan avveckla evakueringsplatser, samt ersättning för ensamkommandes samtliga boendedygn. ”Kommuner och regioner behöver tydlighet, minskad byråkrati och kostnadstäckning”, säger SKR:s vd Staffan Isling i ett pressmeddelande.

Socialnämndens ordförande i Trelleborg Venzel Rosqvist (M) välkomnar kraven. 

– 2015 blev vi lurade på ganska mycket pengar från staten. Vi blev lovad ersättning som vi aldrig fick, säger han.

När miljoner människor flydde kriget i Syrien var Venzel Rosqvist inte politiker utan chef för kommunens transitcentral – där ensamkommande registrerades för att sedan hänvisas till andra kommuner. Trelleborg tog emot över 4 000 ungdomar, ett stort antal av dem rymde.

– De gav sig iväg, de bara försvann. Jag vet inte vad som hände med dem, säger han.

Eftersom ungdomarna inte skrivits in i Migrationsverkets system betalade myndigheten inte kommunen för arbetet, hävdar moderaten.

– Det blev rätt infekterat, därför har vi i Trelleborg sagt att det måste vara ordning på finansiering och sådant. Så vi vet vad som förväntas av oss och vad vi får betalt för. Sen ställer naturligtvis kommunen upp och hjälper till. Men det måste vara ordning och reda. 

Trelleborg har än så länge tagit emot ett fåtal flyktingar. Förra veckan beräknade Migrationsverket att 76 000 ukrainare kommer fly till Sverige i år. Erfarenheterna från 2015 gör Venzel Rosqvist trygg med att kommunen klarar av ett stort mottagande.

Vilka råd kan du ge andra kommuner som tar emot barn och unga?

– Närheten till ungdomarna, att verkligen se dem, var viktig. Att föra en dialog och ha lite koll på dem, säger han.

LÄS MER: Vi jobbar intensivt med att se till att det finns plats”

Även Gotland tycker det är bra att SKR ställer krav på regeringen, uppger socialdirektör Marica Gardell. Regionen har uppdrag att ordna akuta boendeplatser men skulle ha problem att ta fram långvarigt boende till ett större antal flyktingar.

– Ur ett socialtjänstperspektiv måste vi lösa situationen när de kommer hit. Det kan bli akutboende genom nödlösningar. Men kommer det väldigt många kommer vi inte att klara att hjälpa dem att hitta boenden, då får vi hänvisa till Migrationsverket på fastlandet, säger Marica Gardell.

Bristen på tydliga direktiv sprider en viss oro på ön.

– Vi har vädjat från politiken, via regionstyrelsens ordförande, att vi önskar en annan närvaro från Migrationsverket än det servicekontor som finns på Skattemyndigheten, säger hon.

LÄS MER:

Politiker skänker arvode till flyktingar – hoppas fler tar efter

Migrationsverket: Risk för ”orättvist tryck” på små kommuner

 

 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev