Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Kommuner gör sig redo för flyktingar – ”Vi ska vara en öppen famn”

Publicerad: 28 februari 2022, 09:48

Människor på flykt från kriget i Ukraina, vid landets gräns mot Polen. ”Vi ska vara en öppen famn för människor som behöver hjälp”, sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Effie Kourlos (C) i Östersund.

Svenska kommuner förbereder sig för att ta emot ukrainska krigsflyktingar. ”Vi ska vara en öppen famn”, säger Östersunds kommunalråd Effie Kourlos (C).


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeMigrationSenaste nyttKriget i Ukraina

Östersund hissade på fredagen Ukrainas flagga framför rådhuset. Kommunen kartlägger hur väl rustad den är för att ta emot ukrainare på flykt från Rysslands invasion. ”Vi ska vara en öppen famn för människor som behöver hjälp”, sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Effie Kourlos inställningen i SVT Jämtland

Kommunalrådet Pär Löfstrand (L) säger till Dagens Samhälle att kommunen har nytta av sina erfarenheter från Syrienkrigets stora flyktingvåg. 

– Vi tittar på vilken möjlighet vi har till tolkstöd på ukrainska, vilka lokaler det finns och på vilket sätt kan vi jobba för att klara av om flyktingar kommer till Östersund. 

Kommunen har fortfarande stabsmöten för att hantera pandemin och kommer att ta upp frågor om mottagande där. Politikerna vet ännu inte hur många flyktingar det kan bli tal om för deras del. 

LÄS MER: Kommuner förbereder sig för ryska it-attacker 

Samtidigt stärker Jämtlands länsstyrelse sin krisorganisation och ökar sin omvärldsbevakning. Flera länsstyrelser och regioner har tidigare gjort samma sak.

Även Nynäshamn förbereder sig för att ta emot ukrainska krigsflyktingar och har aktiverat sin krisledningsgrupp.

– Vi har en färja från Polen till Nynäshamn som går varje dag. Det finns ju en tänkbar situation där flyktingar från Ukraina vänder sig till Nynäshamn, säger kommunens kanslichef Christian Wigren till P4 Stockholm.

LÄS MER: Alla kommuner måste hjälpa till

LÄS MER: Mariestad om partnern i Ukraina: ”De vet att vi finns”

 

Petter Jerdén

Reporter

petter.jerden@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev