Integration & segregation
Kommunalråd om ny flyktingvåg: ”Alla kommuner måste hjälpa till”
Publicerad: 24 februari 2022, 12:31
Demonstration mot Rysslands invasion av Ukraina utanför Kremls ambassad i Stockholm. Östra Göinge-politikern Patric Åberg uppmanar Europa att ta ansvar om det blir flyktingströmmar. Foto: Claudio Bresciani/TT, Ludvig Thunman/Bildbyrån
Migrationsverket förbereder sig för att tusentals ukrainska krigsflyktingar kan komma till Sverige. Det får Östra Göinge att vädja: ”Blir det riktigt illa måste alla kommuner hjälpa till.” På flera håll har länsstyrelserna samlat kommuner till krismöten.
Östra Göinge har täta band till Ukraina. I nästan 30 år har lokala föreningen Tuff och Tjernobylkommittén ordnat sommarläger för ukrainska barn. Många familjer i kommunen har vänner i det krigsdrabbade landet.
Östra Göinges hjärta slår starkt för Ukraina, försäkrar kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M).
– Det som sker är förfärligt, fasansfullt och fruktansvärt, säger han om den ryska militära invasionen.
När kriget i Syrien utlöste en humanitär katastrof och tvingade miljoner människor på flykt tog vissa kommuner – som Östra Göinge – ett stort ansvar för mottagandet.
Patric Åberg vill att Europa och Sveriges kommuner solidariskt hjälper ukrainare som lämnar landet.
– Blir det riktigt illa måste alla kommuner hjälpa till. Vi har alltid hjälpt, men vi kan inte göra allt. Vi har 250 asylsökande i vår kommun som är på flykt från andra oroshärdar i världen. Så vi är ganska hårt belastade redan nu.
Live-tv från Reuters visar kilometerlånga köer med bilar på väg ut ur Ukrainas huvudstad Kiev. Invånare vittnar om flera explosioner i staden. Det rapporteras även om smällar i städer som Odessa, Kharkiv och Mariupol.
Ett par kommuner hissar den ukrainska flaggan i solidaritet med landets befolkning. Växjös kommunstyrelseordförande Anna Tenje (M) säger i ett pressmeddelande att flaggningen också visar att kommunen ”tar avstånd från alla former av övergrepp på frihet, demokrati och europeisk säkerhetsordning.”
Västra Götalands länsstyrelse har samlat en krisledningsstab för att diskutera hur kriget i Ukraina kan påverka dem. Säkerhetsdirektören Lisa Nordahl uppmanar kommuner att se över sin krisberedskap. Framför allt it-avdelningar bör vara uppmärksamma, säger hon till SVT Väst.
– De måste fråga sig sådant som ”Vad är det som är viktigt hos oss? Vad behöver vi tänka på? Kan vi gå över till manuella rutiner snabbt om något lägger av?” Det är också viktigt att alla är uppmärksamma och rapporterar om man misstänker något, säger Lisa Nordahl till SVT.
LÄS MER: Ökad beredskap på Migrationsverket
Länsstyrelserna i Gävleborg, Örebro och Västerbotten har även de samlat kommunerna till krismöten med anledning av den ryska invasionen i Ukraina.
Migrationsverket har inlett en särskild händelse för ”att samla resurserna och informationsflödet på ett mer effektivt sätt”, med anledning av utvecklingen i Ukraina. Det säger Magnus Önnestig, chef över myndighetens nationella operativa avdelning, till TT.
– Just nu finns inga migrantrörelser att tala om, men det har också gått väldigt kort tid.
I sitt analysarbete använder Migrationsverket erfarenheter från Rysslands annektering av Krim 2014 och vad den ledde till.
– De allra flesta som flydde tog sig mot Ryssland eller inom Ukraina. Det finns siffror på mellan en och en och en halv miljon som flydde mot Ryssland eller internt. Det kom då 36 000 asylsökande till EU under två år och av dem kom 2 700 till Sverige. Det kan man ju fundera över vad man kan dra för erfarenheter av det, säger Magnus Önnestig.
Ukraina har 44 miljoner invånare, det är oklart hur många som tvingas fly. Statsminister Magdalena Andersson (S) sa nyligen i en intervju med Dagens Nyheter att Sverige inte kommer att vara något stort mottagarland för ukrainare och att andra EU-nationer måste ta ett större ansvar.