torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Klockaretorpet tas bort från polisens lista – skolan spelar central roll

Publicerad: 14 oktober 2021, 11:10

Utbrända bilar i Klockaretorpet 2016, året därpå sattes stadsdelen upp på polisens lista över utsatta områden, nu tas det bort. ”Vi kommer inte slå oss till ro”, säger Olle Wikmång.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Norrköpings kommun

Klockaretorpet i Norrköping tas bort från polisens lista över utsatta områden. Kunniga rektorer och stort engagemang har ökat tryggheten i området.
Kommunalrådet Olle Vikmång (S) är glad, men inte nöjd: ”Ett av våra mål är att inte ha några områden alls med på listan.”

Ämnen i artikeln:

SkolanKriminalitetSegregation

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


Polisen lägger till tre nya platser på listan över utsatta områden, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Samtidigt stryks Klockaretorpet i Norrköping och Rannebergen i Göteborg.

Norrköping har nu bara ett område kvar på listan, Navestad.

– Klockaretorpet, och sedan tidigare även Hageby, är nu borttagna områden vilket självklart är glädjande. Vi vill framför allt tacka alla aktörer som tillsammans med oss bidragit till att skapa bättre förutsättningar för människor som bor och verkar i områdena, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Vi har varnat för det här” – Nackas kommunalråd kritiserar regeringen

Norrköping började 2017 arbeta enligt EST-modellen, Effektiv samordning för trygghet, i Klockaretorpet. Samarbetet mellan kommunen, polis, räddningstjänst, skola och civilsamhälle har gett effekt, säger Olle Vikmång. Han lyfter fram skolan som en central del för att bryta de kriminella gängens rekrytering.

– Alla barn har samma höga förväntningar på sig i skolan. Vi har satsat mycket på kompensatoriska insatser för att varje barn ska lyckas. Det har bidragit till att kunskapsresultaten har gått upp. 

Utsatta områden

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier.

Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt.

Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande.

Särskilt utsatt område: Här är det ”svårt eller nästintill omöjligt” för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut.

Källa: Polisen

(TT)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev