Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

KD: Tiotusentals praktikplatser hänger löst

Migrationsverkets praktikplatser är en av få lyckade integrationssatsningar, men nu ska ansvaret läggas över till länsstyrelserna. Det innebär att tiden innan nyanlända introduceras till arbetsmarknaden förlängs, och vi vädjar därför till regeringen att tänka om.

Publicerad: 11 november 2016, 13:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Migrationsverkets hårda arbete med att ordna praktikplatser och det väckta intresset från företag riskerar nu, enligt debattören, att grusas.


Ämnen i artikeln:

NyanländaArbeteKristdemokraterna

I och med avvecklingen av Migrationsverkets sysselsättningsansvar skrotas en av få framgångsrika satsningar på integrationsområdet. Kristdemokraterna menar att vi måste börja redan dag ett med integrationsprocessen, något som också EU uppmärksammat. Alla vägar som leder till arbete måste uppmuntras. Därför borde flera aktörer kunna arbeta för att få fram sysselsättningsåtgärder.

Tiden i väntan på uppehållstillstånd ska inte vara en förlorad tid. Att det i dag tar i genomsnitt sju år att etablera sig på arbetsmarknaden som nyanländ är oacceptabelt. Vi kristdemokrater har därför lagt ett förslag om att asylsökande redan från början av sin tid i Sverige ska ingå i ett så kallat asylprogram där sysselsättning tillsammans med språkinlärning och samhällsorientering gör väntetiden meningsfull. Att få någon form av organiserad sysselsättning i reguljärt arbete, praktik eller annan sysselsättning är oerhört viktigt för att inte passivisera den asylsökande.

Under många år har Migrationsverket ansvarat för organiserad sysselsättning till asylsökande. Sysselsättningsformen praktik har vuxit i omfattning i takt med den ökande mängden asylsökande. Möjligheten till praktik ger mening i väntan på ett asylbesked, en tid som annars kännetecknas av oro, tristess och motsättningar. Färdigheter som annars skulle blivit daterade får uppdateras i det svenska arbetslivet. Yrkesspråket erövras och bristyrken hittar sin kompetens.

De senaste åren har antalet praktikplatser ökat kraftigt via Migrationsverket tack vare en särskild satsning, och till nästa år förväntades 15 000 personer på detta sätt pröva svenskt arbetsliv för första gången. En bra siffra om än inte tillfredsställande då samtidigt över 140 000 personer just nu väntar på svar om sin asylansökan. En anledning till att arbetet tagit fart är att flera stora privata företag sett potentialen till personalförsörjning.

Nu rapporterar flera medier om hur Migrationsverkets hårda arbete och det väckta intresset från företag riskerar att grusas. När journalister ber om förtydligande av regeringens kryptiska språk i budgetpropositionen meddelar till slut Ylva Johanssons pressekreterare att ”som det ser ut nu kommer ingen att ta över uppdraget som försvinner från Migrationsverket”.

Med avvecklade praktikplatser ser alltså regeringen till att ta bort en av få ljusglimtar för asylsökandes integration och entré på arbetsmarknaden. Utrikes födda utgör en tydlig majoritet och växande grupp bland landets arbetslösa. Regeringen fokuserar sina insatser på de som redan fått uppehållstillstånd och fäktar ivrigt men föga framgångsrikt med snabbspår, 100-klubb, traineejobb och extrajobb. Dessa åtgärder har dock hittills inte gett särskilt mycket resultat, vilket regeringen själv också konstaterat i sin budget för kommande år.

Sverige har inte råd att fortsätta bygga utanförskap där barn får växa upp och aldrig se sina föräldrar gå till ett arbete. Kristdemokraterna vädjar därför till regeringen att inte skrota Migrationsverkets ansvar för att ta fram praktikplatser för asylsökande. Varje plats ökar chansen till en lyckad integration.

Desirée Pethrus, riksdagsledamot (KD) integrations- och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev