Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Karlskoga redo hämta krigsflyktingar – ”Hjälper inte att bara prata”

Publicerad: 1 mars 2022, 11:44

”Vi anser att vi kan hjälpa till”, säger Karlskogas kommundirektör Johan Harryson som nu undersöker möjligheterna att på plats hämta hem flyktingar från kriget i Ukraina.

Foto: Pressbild, Ola Torkelsson/TT

Karlskoga kommun planerar att skicka räddningsbussar till den ukrainska gränsen för att hämta krigsflyktingar. ”Något vill man ju göra”, säger Karlskogas kommundirektör Johan Harryson.


Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaFlyktingar till kommunerna

Över 520 000 personer har flytt Ukraina och flera hundra tusen befinner sig på flykt inom landet, uppgav FN:s flyktingorgan UNHCR på tisdagsförmiddagen. Enligt UNHCR kommer omkring fyra miljoner ukrainare att vara på flykt inom de kommande veckorna.

Med anledning av flyktingkrisen planerar Karlskoga kommun att skicka räddningsbussar till den polsk-ukrainska gränsen.

– Alla pratar om att de vill göra någonting. Men det hjälper inte att bara prata, säger kommundirektören Johan Harryson.

Idén kommer från en privatperson som uppmanat alla Sveriges kommuner att skicka bussar för att ta hem krigsflyktingar från Ukraina.

– Jag blev glad när jag såg initiativet. För mig är det en självklarhet att åka ner och hjälpa till om man kan, säger Johan Harryson.

Kommundirektören har nu fått i uppdrag av den politiska ledningen att undersöka hur räddningsaktionen kan gå till.

– Min tanke är att vi fyller en eller två stora bussar med förnödenheter som kläder, mat, vatten och filtar och lämnar detta vid polsk-ukrainska gränsen. Sedan tar vi med oss flyktingar hem som behöver någonstans att bo och lugn och trygghet under tiden som stridigheterna pågår.

Har ni plats att härbärgera ukrainska flyktingar i Karlskoga?
– Ja, vi löser det på något sätt. Vårt bostadsbolag kan skaka fram lediga lägenheter. Och flera familjer har hört av sig och förklarat att de är beredda att hjälpa till med att ta emot ukrainska flyktingar i sina hem.

Än så länge är dock bussresan bara på planeringsstadiet.

– Jag ringde Röda korset för att kolla läget och de bad oss avvakta lite. De behöver få mer information om vilka behoven är först. Men jag kommer att ringa Röda korset varje dag. Vi är beredda att sticka, säger Johan Harryson.

Vill du uppmana fler kommuner att resa ner?
– Absolut. Men varje kommun måste bedöma vilka möjligheter man har att göra en insats. Vi anser att vi kan hjälpa till.

Privatpersonen som bett landets kommuner att ordna flyktingräddande bussresor heter Pierre Eklund och är frilansjournalist. Han påpekar att svenska Röda korset i slutskedet av andra världskriget fick i uppdrag att genomföra en räddningsaktion med fordon, känd under namnet ”de vita bussarna”. 

Bild 1/2  Vita bussarna under andra världskriget.

Foto: Svenska Röda Korsets arkiv

Nu vill han se en liknande aktion organiserad av landets kommuner under devisen ”de blågula bussarna” (färgerna i Ukrainas flagga). Han har räknat ut att om alla kommuner chartrar bussar utefter sin storlek skulle 360 bussar kunna skickas iväg och hjälpa 18 000 kvinnor och barn på flykt.

– Nu när kriget är så nära känns det som att vi i Sverige bör vara mer aktiva och hjälpa folk på plats vid gränsen, kommenterar Pierre Eklund.

LÄS MERA: Kommunalråd om ny flyktingvåg: ”Alla kommuner måste hjälpa till” 

LÄS ÄVEN: Mariestad om partnern i Ukraina: ”De vet att vi finns” 

 

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev