Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Kaplans uttalanden om Palestina väcker frågor

Statsrådet Mehmet Kaplans intervju i en turkisk tidning är problematisk på fler sätt än ett. Det han säger där om erkännandet av staten Palestina reser frågan om vem som i regeringen Löfven formar Sveriges utrikespolitik, stakar ut dess framtida riktning och företräder dess röst runtom i världen.

Publicerad: 17 oktober 2014, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varför uttalar sig bostadsministern i utrikespolitiska frågor? undrar debattören.


Ämnen i artikeln:

MedierMiljöpartiet

Bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplans uttalanden i en intervju i den turkiska tidningen Star Gazete den 12 oktober har främst väckt intresse vad gäller hans påståenden om islamofobin i Europa som en av de viktigaste anledningarna till att ungdomar ansluter sig till IS.

Den andra avdelningen i intervjun, där Kaplan uttalar sig om Sveriges utrikespolitik och den svenska regeringens avsikt att erkänna Palestina, har dock inte uppmärksammats. Det Kaplan där säger är emellertid brydsamt för Sverige som stat. Det rör sig då inte om själva beskedet angående ett erkännande. Utan det handlar om vem som i regeringen Löfven formar Sveriges utrikespolitik, stakar ut dess framtida gestaltning och utförande i ett konkret ärende och kommunicerar det till omvärlden.

Så här säger Mehmet Kaplan i intervjun i fråga:

Så som statsministern läste upp det i regeringsförklaringen, kommer Sverige att erkänna Palestina. Det kom reaktioner från dem som, i likhet med Israel och USA, finner detta problematiskt. Att Sverige, som en av de viktiga länderna i EU, erkänner [Palestina] är naturligt. De ockuperade territorierna kommer, om Gud vill, att befrias, och östra Jerusalem kommer att bli Palestinas huvudstad. Vi kommer att hjälpa till med detta som regering. Erkännandeprocessen har inletts. Vi kommer som regering att snarast underteckna [erkännandet]. Bland de länder som kan spela en positiv roll, finns också Turkiet. Frankrike ser ut att ge grönt ljus redan nu. När det erkänner [Palestina] kommer resten att följa efter. Och då kommer Israel också att bli tvunget att sätta sig vid bordet för en fredsuppgörelse.”

Det här är märkliga uttalanden såväl till innehåll som till form, forum och avsändare.

Visserligen fattar regeringen kollektiva beslut, men något beslut har ännu inte fattats. I vilket annat sammanhang som helst, och framför allt innan beslut har fattats, hade en fackminister nöjt sig med att återge regeringsdeklarationens formulering och i övrigt hänvisat till utrikesministern eller statsministern i en fråga som denna.

PLAY: Dagens Samhälles Johan Delby: Migrationsverket sänder en signal till kommunerna

Men i stället lägger bostadsminister Kaplan i turkiska medier ut texten om hur det svenska erkännandet av Palestina ska gå till, vilka stadier det skall passera och vilka positioner Sverige förväntar sig att andra länder ska inta i den processen.

Är statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström till freds med att bostadsminister Mehmet Kaplan agerar i svensk utrikespolitik på det sättet? Att han utfäster svensk hjälp för ”befriandet” av, av Israel ockuperade territorier och att östra Jerusalem ska få status som Palestinas huvudstad? Att han som bostadsminister recenserar andra länders reaktioner och berättar vilka förväntningar som Sverige har på hur länder som Turkiet, Frankrike och Israel ska agera?

Ty att en fackminister tar på sig sådana uppgifter i utrikespolitiken tillhör inte vardagen. För att uttrycka det mycket, mycket milt.

Fotnot: Artikelförfattaren är auktoriserad översättare från turkiska till svenska och har själv översatt texten i den turkiska tidningen till svenska.

Thomas Gür, företagare och skribent

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MedierMiljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev