Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Kaplan har aldrig försvarat våld

Det pågår ett drev mot landets förste muslimske minister. Mehmet Kaplan har aldrig försvarat politiskt våld och kan därmed inte kallas för islamist, skriver Gösta Hultén, journalist och talesperson i Charta 2008.

Publicerad: 24 oktober 2014, 12:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Replik. En rad inlägg i Dagens Samhälle har angripit bostadsministern Mehmed Kaplan för att vara ”islamist”, för att försköna ISIS och för att ha en hemlig och farlig agenda. Se Johan Lundbergs Kretsen bakom Kaplan förringar terrorism (DS 20/10), Thomas Gürs  Kaplans uttalanden väcker frågor (17/10) och Aje Carlboms Kaplans islamism allvarligt problem för regeringen  (15/10).

Drevet mot Sveriges första minister med muslimsk bakgrund drivs i främlingsfientliga bloggar. Därför känns raden av artiklar obehaglig. Johan Lundberg tillhör en högerkrets som tar lätt på muslimers rättssäkerhet och gärna vill göra livet surt för troende muslimer.

Kaplan har aldrig försvarat politiskt våld. Därför är han inte ”islamist.” Att beskriva Ship to Gaza med sina många judiska fredsaktivister som ”antisemitisk” är befängt. Påståendet att Kaplan som minister har en hemlig agenda är obehagligt. Liknande beskyllningar användes på 30-talet mot judiska politiker och i 50-talets USA av McCarthy.

Personligen tycker jag att det är bra att en ny bostadsminister själv bor i miljonprogrammet. Att han som bostadsminister kan göra något åt hemfridsbrott i form av hemlig rumsavlyssning, en lag som Alliansen ville permanenta, eller som IT-minister kan röja upp i massavlyssnings- och datalagringsmissbruk, är kanske att hoppas för mycket.

Det är främst krigen mot Afghanistan, Irak, Tjetjenien och Palestina som skapat terrorism där. Det ”krig mot terrorismen” som USA startade efter den 11 september 2001 har raserat den humanitära folkrätten. Angreppen på Afghanistan och Irak stred mot FN-stadgan, som rundades med advokatyr. Guantanamo är en större skamfläck ju längre det får existera. Ingen människa får gripas godtyckligt och frihetsberövas i åratal utan rättegång. Det fastslogs redan i Magna Charta 1215. Charta 2008 har sina rötter i denna rättssäkerhetens grundbult.

För att kunna framställa Charta 2008 som en del av ett hemligt sällskap bakom Mehmet Kaplan, gör Johan Lundberg avkall på sanningen. Vi har inte samarbetat med UK Cage. Vi har inte bjudit in terrorister som talare, däremot representanter för Advokatsamfundet, Amnesty och flera riksdagspartier.

Vi kritiserar utlämnandet av Ussama Kassir till livstids fängelse i USA för att ”terroristlägret i Oregon” bara var ett tankefoster och att till och med Säpo pläderade för en mildare syn på denne ”terrorist” som egentligen mest var en mytoman.

Vi kritiserar domen mot Ali Berzengi, 2005 dömd till 4,5 års fängelse för ”finansiering av terrorism” i Irak. Utan de sänkta beviskraven i 2003 års nya terroristlag, hade han inte dömts. Bevismaterialet var helt framtaget av den krigförande parten. Efter 12 år i Sverige vill Migrationsverket nu att han ska utvisas till krigsskådeplatsen Kurdistan!

Vi har kritiserat att Carl Bildt lät två svensk-somalier, som tycks ha hoppat av från al Shabab i Somalia, föras bort till USA och där hotas av livstid, trots att deras påstådda brott inte var riktat mot USA eller USA alls har med saken att göra. Den ansvarige svenske ambassadören har försvarat bortförandet med att ”det är bättre att de döms i USA än i Etiopien”. Men varför inte i Sverige?

ISIS är en frukt av USA:s missriktade försök att införa demokrati i Irak. Det är inte första gången USA nu vill ha hela världens stöd att bekämpa en rörelse man själv gett upphov till.

Jag var aktiv mot Sovjets krig i Afghanistan på 1980-talet, när USA initierade Al-Qaida. Nu har USA via FN fått hela världen att lova att stoppa ”rekrytering till terrorism”. Ryssland och Kina, som stödde beslutat, tolkar det på sitt sätt. Mot kraven på nya lagar bör regeringen hålla huvudet kallt. Terrorismen måste bekämpas, men med rättssäkra metoder, inte med nya undantagslagar.

Gösta Hultén, talesperson Charta 2008, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev