Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Kan politikerna garantera säkerheten?

Bostadsläget i Stockholm är kritiskt och de styrande vädjar nu till medborgarna att hyra ut rum i sina hem. I den paniklösning man skapat avkrävs uthyrare att skicka in utdrag ur belastningsregistret, men kan stockholmare som hyr ut förvänta sig motsvarande garantier om sina hyresgäster, frågar SD Stockholms stad.

Publicerad: 26 oktober 2016, 08:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverigedemokraterna motsätter sig det rödgrönrosa styrets dyrt upphandlade hotellrum och panikvädjan till medborgarna.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeStockholmBostadsbristenFlyktingpolitik

I Stockholm vädjar nu den styrande majoriteten att stockholmarna ska öppna upp sina hem för nyanlända invandrare. Ett resultat av många års felprioriteringar.

Ingen kan ha undgått den migrationsvåg som stormade Sverige 2015 och 2016. En stor del av migranterna saknade ID-handlingar men välkomnades trots det. Efter att gränskontrollerna infördes har inströmningen minskat. Större delen av de som har sökt, och söker, asyl i Sverige är män och en viktig fråga är – vad finns det för garantier att de som kommer till Sverige inte har begått ett grovt brott i något annat land? Flyr man från krig eller flyr man undan rättvisan?

Stockholms stad ska nu ta emot en stor del av de som har beviljats uppehållstillstånd trots att bostadsbristen idag är akut. Hur man ska kunna ordna bostäder till alla som står i bostadskö, inklusive alla invandrare som har sökt sig till Stockholm, är en fråga som ingen har någon patentlösning på.

Då läget i Stockholm nu är så kritiskt så vädjar styrande politiker att medborgarna ska hyra ut rum i sina hem. En paniklösning som tillåter den rödgrönrosa majoriteten att fortsätta med sin ohållbara politik. Dessa politiker bor själva oftast i välbeställda områden med gott om plats. Hur många av borgarråden i Stockholms stad som själva kommer öppna upp sina hjärtan och sina hem för nyanlända är en fråga som bör besvaras.

Modulhusprojektet som var tänkt som bostäder åt nyanlända har avstannat på grund av mängder av överklaganden. Man kommer nu upphandla dyra hotellplatser istället och löser man inte bostadssituationen den närmaste tiden kommer staden bli tvungna att göra som i Malmö kommun, det vill säga köpa in bostadsrätter med skattemedel. Sverigedemokraterna motsätter sig denna panikpolitik.

Men hur garanterar de rödgrönrosa politikerna säkerheten för stockholmarna som väljer att hyra ut rum i sina hem åt nyanlända? Om du väljer att hyra ut ett rum i din bostad kräver Stockholms stad att du genomgår en seriositetsprövning samt att du ska skicka in ett utdrag ur ditt belastningsregister.

Kan stockholmarna förvänta sig att få likvärdiga uppgifter om sin blivande kombo? Hur kan Stockholms stads ledning garantera att det inte är en grov brottsling som du hyr ut din bostad till?

Jenny Ribsskog, andre vice ordförande, SD Stockholms stad

Martin Westmont, kommunfullmäktigeledamot, SD Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev