Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Kämpa för att öppna arbetsmarknaden MP”

Kampen för mer öppna gränser verkar Miljöpartiet redan ha gett upp, men ge inte upp kampen för att öppna upp Sveriges arbetsmarknad för nya medborgare, uppmanar Niels Paarup-Petersen (C) inför helgens MP-konferens i Malmö.

Publicerad: 26 februari 2016, 13:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Emot alla löften till sina väljare har MP varit med att stoppa flyktingars möjligheter att komma till Sverige.


Ämnen i artikeln:

MalmöRutArbeteMiljöpartietCenterpartietFlyktingpolitik

I morgon lördag träffas miljöpartister från hela i landet för att diskutera hur partiet ska kunna ta en konstruktiv roll i integrations- och migrationspolitiken i Sverige.

Emot alla löften till sina väljare har Miljöpartiet som en del av regeringen varit med att stoppa flyktingars möjligheter att komma till Sverige samt gjort det svårare för flyktingar att skapa ett nytt och stabilt liv i Sverige.

Vad regeringen däremot inte har gjort är att skapa reformer som kan underlätta mottagandet och öka flyktingars möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Inte minst Socialdemokraterna sitter fast i en politik som bygger högre murar runt arbetsmarknaden. Vi har tagit emot tusentals människor som inte har den kompetens som svenska arbetsgivare som betalar ut höga löner kräver.

Men medan Centerpartiet har lagt förslag för ett bättre och billigare mottagande samt lättare tillgång till arbetsmarknaden har regeringen inte ens velat titta på möjligheterna att utöka rut, att ändra turordningsregler eller lägre ingångslöner för nyanlända.

Centerpartiet har också föreslagit att Malmö skulle bli försökskommun för konkurrensutsättning av Arbetsförmedlingen för att öka inte minst nyanländas möjligheter att få hjälp på vägen till första jobbet.

Men inte heller det vill regeringen diskutera.

Hellre fler i utanförskap än fler i jobb kommer tycks vara regeringens motto.

Därför är det är bra att morgondagens möte tar plats i Malmö. Miljöpartiet har varit del av styret i den kommun där flyktingar har som svårast att få jobb, den kommun där flest nyanlända landar i utanförskap och där nyanländas barn har störst risk att växa upp i fattigdom.

Här kan hela Miljöpartiet se hur det går om integrationen inte fungerar. Och hur viktigt det är att ändra dagens system för att få det att fungera.

Så inför lördagens möte har jag en uppmaning till alla deltagande miljöpartister: Be era regeringsföreträdare att ta kampen för en öppen arbetsmarknad mot LO och Socialdemokraterna.

Kampen för mer öppna gränser verkar Miljöpartiet redan ha gett upp, men ge inte upp kampen för att öppna upp Sveriges arbetsmarknad för de nya medborgare som redan kommit hit.

Miljöpartiet i Malmö ska ha beröm för att med initiativet till morgondagens möte försöka få regeringen att se till människan före systemet.

Med tanke på Miljöpartiets insatser hittills i regeringsställning samt partiets underläge gentemot Socialdemokraterna i regeringen har jag dock inga stora förhoppningar om att de lyckas. Men ingen blir gladare än jag om jag har fel.

Niels Paarup-Petersen, gruppledare Centerpartiet Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev