Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Jämn könsfördelning bäst för samhället

Ett par tusen av de totalt 35 000 ensamkommande som kom till landet förra året är flickor. Vi vill bereda plats för 28 av dem i Österåker. Hur det kan tolkas som ett underblåsande av en onyanserad och obefogad bild av pojkar är mycket svårt att förstå.

Publicerad: 29 februari 2016, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi är övertygade om att en jämn könsfördelning är det bästa för ett samhälle och kommer fortsatt att verka för att den snedfördelning som uppstått rätas upp så gott det går.


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeJämställdhetFlyktingmottagande

SLUTREPLIK Oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) påstår i sin replik ”Alliansen sprider fel bild av ensamkommande pojkar” att Alliansen i Österåker ”har underblåst en onyanserad och obefogad bild av ensamkommande pojkar genom att ställa krav på att endast få ta emot flickor” och att detta inte skulle underlätta utmaningen att ta emot asylsökande.

En fråga som direkt infinner sig är på vilket sätt vi ”underblåst en onyanserad och obefogad bild” av pojkar när vi genom vår begäran vill verka för att jämna ut en snedfördelad könsbalans? Av de 144 ensamkommande minderåriga asylsökande kommunen har anvisats hittills är endast tre flickor. Sett mot den bakgrunden är väl ett tillskapande av HVB-hem för 28 flickor knappast orimligt? Hur kan det vara det?

Ett par tusen av de totalt 35 000 ensamkommande som kom till landet förra året är ju flickor. Vi vill bereda plats för 28 av dem i vår kommun. Hur det ens kan tolkas som ett underblåsande av en ”onyanserad och obefogad bild” av pojkar får socialdemokraterna nog anses svaret skyldigt till.

Migrationsverket gav avslag på vår direkta brevframställda begäran, men länsstyrelsen är den instans som förhandlar avtalen och vi har på länsstyrelsens direkta förfrågan - om vi vill komplettera vårt tidigare avtal som gällde pojkar 14-17 år - svarat att vi även vill att det även ska innefatta flickor 14-17 år.

Vi är övertygade om att en jämn könsfördelning är det bästa för ett samhälle och kommer fortsatt att verka för att den snedfördelning som nu sker rätas upp så gott det går. Att den påstått feministiska regeringens lokala partiföreträdare i Österåkers opposition inte anammar det synsättet är märkligt och länder till eftertanke rörande det som påstås i storstilade ordalag, kontra det som faktiskt görs i vardagen!

Michaela Fletcher, kommunalråd  (M) Österåker

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev