Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Integrationsinsatser handlar också om volym

Idéburna organisationer gör en enorm insats i mottagandet. Men frivilligverksamhet är svår att skala upp till de volymer som är nödvändiga med de stora flyktingströmmar som nu ankommer till vårt land. Samtidigt är det viktigare än någonsin att integrationsinsatser utförs effektivt och storskaligt, svarar Almega i en replik.

Publicerad: 26 oktober 2015, 12:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Staten kan inte själva lösa migrations- och integrationskrisen, skriver Almega.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitikCivilsamhälletFlyktingkrisen

Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum, påstår i Dagens Samhälle 21/10 att Almega inte menar att civilsamhället är professionellt. Detta är inte sant. Från Almegas sida är vi angelägna om att betona vikten av en mångfald av aktörer i exempelvis flyktingmottagandet, där idéburna organisationer har en viktig roll.

Med de stora flyktingströmmarna som nu ankommer till vårt land är det dock viktigare än någonsin att mottagande samt integrationsinsatser utförs effektivt och storskaligt för att klara av utmaningen. Migrationsverket kräver ytterligare 29 miljarder bara för att klara nästa års invandring, vilket inte ens inkluderar de ökade kostnaderna för integrationen därefter. Att hitta kostnadseffektiva lösningar som kan hantera stora volymer nyanlända kräver ett starkt företagande.

Staten kan inte själv lösa migrations- och integrationskrisen. Flera partier förespråkar exempelvis att staten ska bygga flyktingboenden i egen regi, vilket Statskontoret avrått från då det är för ineffektivt.

Idéburna organisationer gör en enorm insats i mottagandet. Men frivilligverksamhet är svår att skala upp till de volymer som är nödvändiga. Dels för att det bygger på att enskildas engagemang snarare än att personer är anställda under långvarig tid. Dels för att civilsamhället och deras sociala företag genom sin verksamhetsidé inte kan attrahera det kapital som är nödvändigt för att bygga organisationer av storleken som företagen i sektorn kan göra.

Företagens bidrag kan se ut på olika sätt, men utbildningsföretaget Hermods illustrerar situationen bäst. Genom att ta över SFI-utbildningen i en kommun ökade andelen som slutförde SFI från 61 till 81 procent. Antalet elever ökade från 500 till 800. Antalet undervisningsformer gick från en till tre, samtidigt som företaget behöll all personal sedan tidigare. Kommunen sparade samtidigt 6 miljoner att investera i annan välfärd, när kostnaderna för SFI sjönk från 11 till 5 miljoner.

Gemensamt för både civilsamhället och företagens framgång i flyktingmottagande och integration är dock att det offentliga skapar strukturer som möjliggör ett långsiktigt samarbete. Valfrihetsmodeller, en god förståelse för respektive sektors bidrag och en insikt om statens begränsningar är flera områden att vidareutveckla.

Li Jansson, arbetsmarknadsekonom Almega

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev