Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Ingen skulle föreslå begränsat barnafödande

I en tid där utspel efter utspel från höger och vänster ifrågasätter öppenheten är vi tydliga: Varken tak, antal eller särskilda regler som försörjningskrav eller språktest för utrikes födda borde vara moderata lösningar, skriver Rasmus Törnblom, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet.

Publicerad: 4 februari 2015, 14:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeModeraternaAsylsökandeFlyktingpolitik

Moderata Ungdomsförbundet har i 81 år stått upp för öppenhet och frihet. Det tänker vi fortsätta göra. Nu inleder Moderaternas nya arbetsgrupp för integration sitt arbete.

I tisdags (3 feb) var ledande lokala Moderater ute i Aftonbladet och pratade om hårdare regler för försörjningskrav vid anhöriginvandring. I dag, onsdag (4 feb), skrev folkpartister på DN Debatt om tak för invandringen med argumentet ”Inget annat land tar emot lika många invandrare som Sverige, sett till befolkningsmängd”.

MUF välkomnar att flera Allianspartier tar plats i integrationsdebatten, men anser att det är olyckligt när politiker på såväl höger – som vänsterkanten börjar gå slutenhetens ärenden.

Moderaterna ska inte vara partiet där problematiserandet utgår från att människor kommer hit och sedan landar i lösningar som tak eller antal. Systemet ska inte ställas före människorna. Att bunta ihop alla utrikes födda i samma grupp och föreslå särlösningar är inte svaret. Försörjningskrav vid anhöriginvandring och språktester är två exempel. Få skulle argumentera för att detta skulle appliceras på alla människor i Sverige, trots att arbetslöshet och dåliga kunskaper i svenska språket finns bland flera i befolkningen. Som grupp har de sällan mer gemensamt med varandra än att de inte är födda i Sverige och någon gång i livet kommit hit. Det är en svag nämnare för att formulera gemensamma lösningar utifrån.

Det måste finnas en lösningsvilja i flyktingvälkomnandet och fler kommuner behöver ta ett större ansvar. När volymer ökar inom välfärden söker aldrig politiker svar som går ut på att begränsa volymen. Ingen föreslår exempelvis begränsningar av barnafödandet för att minska volymerna i förskolan. Istället ges tillfälliga bygglov för förskolor, resurser skjuts till och kommuner klarar av att samarbeta för att möta plötsliga volymökningar. Den beredskap och vilja behövs också i flyktingvälkomnandet.

Istället för att diskutera enskilda lösningar som försörjningskrav eller språktest, behövs en nyanserad diskussion om hur arbetsmarknaden kan moderniseras och vara öppen för alla. Ofta hör vi i integrationsdebatten att ”Vi måste våga ställa krav på människor som kommer hit”. Det går inte bara att säga att man ska ställa krav på människor om man har en stelbent och dåligt fungerande arbetsmarknad som i sin nuvarande form ställer unga och utrikes födda utanför.

Här är lösningar att göra mer av den första inkomsten i Sverige skattebefriad för att underlätta eget sparande och etablering på bostads- och arbetsmarknaden. Arbetsmarknadslagstiftningen behöver ändras så att inte unga och utrikes födda diskrimineras och mer behöver göras för att sänka kostnaderna för att anställa.

Sverige måste klara att ställa om. Vi ska vara ett land dit människor kan komma från hela världen. För jobb, studier, kärleken och undan krig eller förföljelse. Här måste Moderaterna formulera egna svar. Sverige behöver moderna reformer som stärker drivkrafterna för jobb, får arbetslinjen att gälla alla och som kompenserar skillnader i kunskap och bakgrund. Bara så kan Sverige bli ett modernt och öppet land där alla kan lyckas.

Rasmus Törnblom, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev