Integration & segregation
Hulthén: Att göteborgarna flyttar är inte lösningen
Göteborgs Stad försöker i stället att göra någonting åt den grundläggande utmaningen; ökande skillnader i livsvillkor, svarar Anneli Hulthén med flera på Mats Edmans krönika.
Publicerad: 11 juni 2015, 06:41
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Att minska skillnaderna är fullt möjligt, svarar Anneli Hulthén med flera. Foto: Anna Hult
REPLIK. Mats Edman föreslår i en krönika Känn ingen sorg om folk lämnar Göteborg att människor ska få subventioner för att flytta från områden med socioekonomiska problem till områden med större välstånd.
Göteborgs Stad försöker, till skillnad från krönikörens förslag, göra någonting åt den grundläggande utmaningen; ökande skillnader i livsvillkor.
Vi som verkar i Göteborgs Stad har som ett av våra främsta uppdrag att minska skillnader i livsvillkor för göteborgarna. I vår stad finns det i dag alltför stora skillnader mellan befolkningsgrupper och geografiska områden när det gäller bland annat utbildning, arbete och hälsa.
Forskning visar att de länder och städer som har en jämlik grund att stå på skapar de bästa förutsättningarna för tillit, trygghet och ökat välstånd. När fler mår bra kan också fler bidra till att bygga ett gott samhälle. Fler kan mer. I grunden handlar det om vårt välfärdssamhälle och det som FN har identifierat som allas mänskliga rättigheter.
Att minska skillnaderna är fullt möjligt och arbetet måste bedrivas långsiktigt. Forskning på området påvisar att det kan ta upp till en generation att uppnå en bestående förändring.
Men vi har uthålligheten som krävs och jobbar ihop med drygt 48 000 anställda för att erbjuda en bra skola, få fler människor i arbete och skapa bättre bostadsförhållanden för våra invånare. Vi vet också att göteborgarna själva vill vara med och bidra till att göra en bra stad bättre. Bland dessa finns tusentals invånare i Biskopsgården som vill vara med i utvecklingen av sin stadsdel - det område de kallar sitt hem; där de bor och trivs, verkar och har sina liv.
Det som händer i Göteborg har stor effekt på hela landet, precis som utvecklingen i Sverige och i världen i stort visar sig i områden som Biskopsgården. Vi delar situationen med flera andra länder, städer och områden som dagligen får jobba med de utmaningar som ökande skillnader i hälsa och livsvillkor ger.
Tillsammans behöver vi hitta fler vägar för att ge alla barn en god start i livet och chansen att förverkliga sina drömmar, oavsett var de bor.
Anneli Hulthén, (S) kommunstyrelsens ordförande, Göteborg
Eva Hessman, stadsdirektör, Göteborg
Jahja Zeqiraj, ordförande, SDN Västra Hisingen
Torleif Larsson, stadsdelsdirektör, Västra Hisingen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.