Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Hedersbrott är något specifikt – generalisera inte

På lördag är det femton år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Sedan dess har det gjorts stora framsteg när det gäller arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld. Vi ser dock med växande oro på de generaliseringar som förekommer i diskussionen runt hedersbrott.

Publicerad: 20 januari 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kvinnors nätverk träffar dagligen kvinnor, ungdomar, barn och ibland män som är utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld, skriver Azam Qarai (bilden th) mfl.


Ämnen i artikeln:

HedersvåldKriminalitetHederskultur

Hedersproblematiken är komplex och det var länge svårt att få en generell acceptans för dess existens. En av de främsta orsakerna var en rädsla att det skulle peka ut minoritetsgrupper och elda på främlingsfientlighet. Det finns ett stort behov av att uppmärksamma det specifika med hedersrelaterat förtryck och våld, i syfte att utsatta personer ska få stöd och att samhällets insatser ska vara individuellt anpassade.

Det är glädjande att det under de senaste cirka femton åren har gjorts stora framsteg när det gäller arbetet mot hedersbrott. Många utsatta personer som tidigare inte fick hjälp, uppmärksammas idag på ett annat sätt av samhället. Men detta behöver vara ett ständigt pågående arbete, där centrala aktörer som polis, socialtjänst och skola behöver kunskap, rutiner och resurser för att hantera problematiken.

Vi ser dock med växande oro på generaliseringar som förekommer i diskussionen om hedersrelaterat förtryck och våld. Det avgörande kriteriet för hederskultur kan inte vara att förövaren har en viss bakgrund, etnicitet, religion eller ens att det finns hedersnormer i familjen eller släkten.

Vi har på senare tid uppmärksammat en tendens att snabbt kategorisera brott mot kvinnor utförda av män med en viss etnicitet eller bakgrund som hedersbrott. Nyligen till exempel när det gäller Fadimes kusin som brutalt har dödat sin ex-frus nya sambo (Expressen 18/12). Vi har inte närmare insyn i detta brott och kan därför inte bedöma om det i det här fallet handlar om ett hedersbrott eller inte. Det vi vänder oss emot är att man i rapporteringen är snabba med att stämpla det som ett hedersbrott. Så vitt vi kan bedöma sker det enbart utifrån gärningsmannens bakgrund, att han är just Fadimes kusin och att hedersnormer förekommer inom delar av släkten.

Vad har vi för kriterier för att stämpla ett mord som ett hedersmord? Det är viktigt att fokusera på det som särskiljer hedersmord från andra mord inom nära relationer. Nämligen den kollektivistiska strukturen i samspel med hedersrelaterade värderingar. Detta kollektiva uttryck är centralt för hedersbrott.

För oss är det en självklarhet att det i varje individuellt fall kan finnas olika faktorer som påverkar både utsatta och förövare, vid sidan av hedersnormer. Vi vänder oss emot både dem som inte vill erkänna förekomsten av hedersrelaterat förtryck och våld som något som kräver specifika insatser, men också mot dem som med grova generaliseringar, kopplat till bland annat etnicitet eller religion, riskerar att göra mer skada än nytta i arbetet mot hedersrelaterat förtryck och våld.

Kvinnors Nätverk träffar dagligen kvinnor, ungdomar, barn och ibland män som är utsatta för hedersrelaterat förtryck och våld. Det finns likheter i deras utsatthet, men också stora individuella skillnader. Motsvarande erfarenheter delas av Zeliha Dagli och Esme Güler från Humanisterna, baserade på egna personliga erfarenheter av hederskultur, men även genom mångårig kontakt med drabbade genom ett både lokalt och nationellt engagemang.

Generaliseringar och onyanserade kategoriseringar, utifrån exempelvis etnicitet, kommer inte att förbättra situation för de utsatta. Snarare tvärtom. Både genom att de som inte passar inom en snäv ram riskerar att bli misstrodda och genom att stödet till målgruppen inte blir individuellt anpassat. Utöver detta bidrar det till ett hårdare samhällsklimat, där vissa grupper av människor riskerar att stämplas till exempel utifrån uppfattad etnicitet och religion.

Azam Qarai, talesperson Kvinnors Nätverk

Dinky Daruvala, styrelseledamot Humanisterna

Talin Davidian, ordförande TRIS (tjejers rätt i samhället)

Zeliha Dagli, förortsfeminist och medlem i Humanisterna

Esme Güler, förortsfeminist, S-kvinnor och medlem i Humanisterna

Ulf Gustafsson, förbundssekreterare Humanisterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev