lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Göteborgs erbjudande till 48 kommuner: Ta emot våra nyanlända

Publicerad: 4 augusti 2023, 11:58

Jonas Attenius vet inte om metoden tidigare har prövats av någon annan kommun. Eller om den kommer att fungera.

Foto: Thomas Johansson

Göteborgs rödgröna styre vädjar i brev till länets övriga 48 kommuner att nästa år ta emot deras anvisade nyanlända. Toppolitikern Jonas Attenius (S) säger att hans kommun länge tagit det största ansvaret – men är osäker på om någon kommer att hjälpa till.

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) säger till Göteborgs-Posten att Göteborg har tagit en väldigt stor andel nyanlända de senaste 30 åren. Nu vill staden ha en paus från flyktingmottagandet och fokusera på integrationen, som länge brustit i vissa stadsdelar.

– För att fortsatt lyckas bra med integrationen kan vi inte ha barn, inte bara de med uppehållstillstånd, som växer upp i områden med förskoleklasser som har noll barn med svenska som modersmål, säger Jonas Attenius till tidningen.

Länsstyrelserna delar årligen upp mottagandet enligt bosättningslagen, så kallat kommuntal. Göteborg med sina drygt 600 000 invånare ska enligt den uppdelningen i år ta emot 82 människor. Till och med juni hade 299 personer flyttat till kommunen.

Som jämförelse ska grannen Härryda ta emot 34, varav 25 hittills kommit. Lerum har ett kommuntal på 34 och har tagit emot 20.

På GP:s fråga om Jonas Attenius tror att någon västsvensk kommun kommer att nappa på erbjudandet svarar han ”vi får se”.

– Jag är osäker på om det här någonsin har prövats innan, men den här möjligheten finns och då prövar vi också den som ytterligare ett led i att förbättra integrationen. För att göra det måste alla hjälpas åt. Även rika välmående kommuner, som tidigare inte tagit ansvar, måste ställa upp.

LÄS MER:

Forskare: Hjälp barnfamiljer i utsatta områden att flytta

Metoderna som får hedersförtryckare att vädja om hjälp

Göteborg skjuter fram mål kring utsatta områden – ”Defensivt och djupt olyckligt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev