lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Gör flyktinglagen så kortvarig som möjligt

Det sticker i ögonen att Miljöpartiet deltar i flyktinguppgörelsen - den gröna visionen är ju egentligen en värld utan gränser. Lika beklämmande är det att Socialdemokraterna som skanderar “internationell solidaritet” hellre låter flyktingar bulta på dörren än att investera i mottagande, skriver Mårten Roslund om dagens omröstning.

Publicerad: 21 juni 2016, 08:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För att fler partier ska vilja upphäva restriktionerna måste regeringen visa att Sveriges mottagandeförmåga ökar.

Foto: Elin Swedenmark, TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikSocialdemokraternaModeraternaBostadsbyggandeFlyktingmottagandeMiljöpartietUppehållstillståndÅtstramad flyktingpolitik

I dag tisdag röstar riksdagen för att tillfälligt begränsa möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Bakgrunden till förslaget är en blocköverskridande överenskommelse som i huvudsak tvingats fram av Moderaterna och Socialdemokraterna. De stora partierna har förenats i lusten att bygga murar.

Den nya politiken är obegriplig. Med 60 miljoner människor på flykt är det rimligt att debattera hur fler ska ges plats – inte hur fler kan portas. Sverige har varit en förebild i engagerat flyktingmottagande. Nu ska strängare regler tidsbegränsa uppehållstillstånden och försvåra för familjer att återförenas på svensk mark. Färre ska få en fristad i landet, och de som släpps in ska få sämre chanser att bli en del av samhället.

Det sticker i ögonen att Miljöpartiet deltar i uppgörelsen. Den gröna visionen är ju egentligen en värld utan gränser. Lika beklämmande är det att Socialdemokraterna som skanderar “internationell solidaritet” hellre låter flyktingar bulta på dörren än att investera i mottagande. Ändå är de tillgängliga alternativen värre. Moderaternas Anna Kinberg Batra har iskallt deklarerat att hon önskar ett totalt flyktingstopp. Brunt och blått förenas.

Miljöpartiets inställning är att den nya flyktinglagen ska bli så kortvarig som möjligt. För att fler partier ska vilja upphäva restriktionerna måste regeringen visa att mottagandeförmågan ökar. På kort sikt innebär det att förenkla byråkratin och öka antalet flyktingförläggningar. På lång sikt är utmaningen svårare: nya jobb och fler bostäder.

Miljöpartiet talar ibland om klimatkampen som jobbpolitik. Det gröna samhällsbygget skapar visserligen anställningar när tågräls rustas och vindkraftverk monteras. Men nyanlända som saknar utbildning kräver yrken som är lättare att kvalificera sig till. Nu ska näringsminister Mikael Damberg leverera fler enkla jobb. Så kan arbetslivet ge större plats för flyktingar.

Lyckligtvis är även dessa jobb en vinst för klimatet. Motorn för nya anställningar är nämligen servicesektorn, som belastar planeten mycket mindre än tillverkningsindustrin. Med sänkt skatt för reparationer av cyklar, kläder och vitvaror samt för trädgårdsarbete och flyttservice har regeringen börjat stimulera framtidsbranscher. Med ytterligare lättnader för tjänsteföretag kan S–MP-regeringen erbjuda ännu fler jobbtillfällen.

Den som flyr till Sverige behöver någonstans att bo. Med ekonomiska stöd och förenklade regler eldar regeringen på byggandet. På lokal nivå kämpar miljöpartister för att parkeringar och gräsplättar ska ersättas med bostäder. Sådan förtätning skapar fler hem, minskar behovet av bilen och ökar underlaget för kaféer, kulturscener och andra serviceföretag. Bostadsplanering och jobbpolitik går tveklöst hand i hand.

Dessvärre räcker det inte att säga ja till nya byggen. När tusentals söker skydd i Sverige måste politiker vända på alla stenar. Nykonstruktion är dyrt och det befintliga beståndet är dåligt utnyttjat. Genom att sänka flyttskatten kan regeringen motverka att människor bor kvar i för stora bostäder av rädsla för att förlora pengar. Byggregler kring buller och strandskydd kan också behöva stryka på foten. Kvalitetskrav får aldrig bli en flyktingblockad.

Grön Ungdom är realister, men den krassa verkligheten skymmer inte våra visioner. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna vilar på insikten att solidaritet måste sträcka sig utanför det egen landets gränser. Nu är det tid för regeringen att axla rollen som humanismens fanbärare, växla upp arbetet för ett Sverige som växer – och göra flyktinglagen så kortvarig som möjligt. Dagens omröstning lämnar en del att bevisa.

Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev