fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Goda nyheter att flyktingvågen toppar

Ny topprognos från Migrationsverket; 80 000 flyktingar väntas komma till Sverige i år. Rubrikerna i en rad tidningar är dock inte positiva utan snarare handlar det om finansieringen – inte det faktum att 80 000 människor lyckats fly undan krig, nöd och elände som vi inte ens kan föreställa oss.

Publicerad: 15 augusti 2014, 09:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingpolitik

Sifferpaniken kring invandring har som allt annat olika perspektiv. Migrationsverket kommer totalt behöva 48 miljarder kronor i år och de kommande fyra åren, utöver budget. Det är mycket. Under Syriens nu treåriga inbördeskrig har över 170 000 människor omkommit. Det är mer.

Man kan inte ställa dessa siffror mot varandra – de behöver båda diskuteras. Men ibland behöver saker sättas i ett perspektiv.

Invandring kan inte enbart handla om plus och minus i statskassan. I en välfärdsstat är alla vid någon tidpunkt en utgiftspost i budgeten. Barn får gratis skola under närmare 20 år och kostar samhället massor. På kort sikt. Invandring följer samma mönster. Den initiala investeringen blir inte mer problematisk bara för att en person inte är född i Sverige.

Statskassans kalkyler är inte det enda värdet som bör räknas in när man pratar invandring. Även om den samlade bilden i dag är att invandring har en positiv eller en mycket liten negativ effekt på den svenska ekonomin, trots att vi har en högre grad av kostsammare asylinvandring än många andra länder.

Invandrare kommer med speciella kompetenser och entreprenöriella idéer. Många av Sveriges största företag är startade av invandrare. Invandring är också nödvändigt för att hantera de demografiska utmaningarna. Det är alltså absurt att bara associera invandring med utanförskap och fattigdom. Internationellt och historiskt är migration ett redskap för den invandrade att få större möjligheter och för mottagarlandet att få mer arbetskraft, nya idéer, ökad handel och fler företag.

Men än viktigare – hur sätter man ett pris på att ha gett en människa en fristad undan krig och förtryck. Rimligtvis bör det vara ovärderligt.

Ökade flyktingsströmmar kommer sätta mer press på samhället. Det kommer medföra ökade kostnader på kort sikt och Migrationsverket kommer behöva höjda anslag. Integrationen i Sverige måste förbättras och fler invandrare måste få en möjlighet till egen försörjning.

Även om detta är reella utmaningar som behöver adresseras kan de inte vara argument för att hindra människor från att fly undan krig, förföljelse och i vissa fall en säker död.

Vissa siffror är viktigare än andra.

Rola Brentlin, redaktör Tankesmedjan Migro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev