Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Ge nyanlända kvinnor jämställdhetsinformation

Sveriges regering måste bli bättre på att informera flyktingkvinnor om jämställdhetsfrågor, kvinnor flyr inte bara från krig och svält många flyr från sina länder av religiösa skäl och hedersförtryck, skriver Shahab Ghobadi, Liberal debattör.

Publicerad: 11 november 2016, 11:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sveriges regering måste bli bättre på att informera flyktingkvinnor om vilka rättigheter de har i frågor som äktenskap och omskärelse, menar debattören.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetFlyktingmottagandeHedersvåldKönsstympningHederskulturMigration

Kriget i Syrien har skördat många offer. Under de senaste åren har vi sett förödande bilder på människor som tvingas fly för sina liv. Stora städer, som en gång i tiden var en rörlig levande stad har nu förvandlats till aska. Även Irak och Afghanistan och många andra länder har en liknande historia. Men, det som många ofta glömmer i skuggan av flyktingkrisen och den politiska debatt krisens olika delar ger upphov till är situationen för flyktingkvinnor. De mest utsatta personerna i denna kris är kvinnor och barn, som har störst svårigheter att kunna fly att få skydd. I hela Europa har vi sett en massiv flykt – där den största delen av de flyende är män och unga killar.

För det fåtal ensamkommande flickor och det fåtal flyktingkvinnor som ändå kommer till Sverige så fortsätter ibland mardrömmen. Många unga flickor kommer ensamma och placeras i flyktingboenden med män, där det i vissa fall förekommer djupt religiösa personer med rötter från länder där jämställdhetsfrågor och rättigheter för kvinnor knappt existerar.

Vi har hört många berättelser om kvinnor som har utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp i dessa sammanhang. Många av dessa kvinnor kommer dessutom från religiösa länder där det är nästintill tabu och förbjudet för kvinnor att säga ifrån och emot när de känner sig kränkta och rädda. Många av kvinnorna kommer från delar av världen där djupt liggande patriarkala strukturer styr över människors liv och där kvinnor och unga flickor är de mest utsatta. Många unga flickor är exempelvis tvingade till giftermål, ofta i tidig ålder och vissa fall under 18 år. Annat tvång kan inkludera månggifte där mannen kan vara mycket äldre än flickan/flickorna. I de här situationerna kan det vara extremt svårt att säga nej till ett tänkt giftermål, trycket från kulturella normer är starkt.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér sade nyligen att hon ska se över lagen mot barnäktenskap för att den inte haft den effekt som det var tänkt. Det är bra, men tänk på att för en del är lagens själva existens okänd. Man vet inte att i Sverige är barngifte och tvångsgifte inte tillåtet. Här är information livsviktigt för de drabbade.

En annan viktig punkt är oskuldskontroller av flickor. Detta är ett bruk som genast måste få ett slut. Oskuldskontroller strider mot kvinnors rättigheter och inkräktar på individens privatliv och integritet. Enligt en rapport från Socialstyrelsen kan runt 38 000 flickor och kvinnor i Sverige varit utsatta av könsstympning, varav runt 7000 är flickor under 18 år. Den siffran riskerar att öka när fler från patriarkala kulturer med heder, oskuld och kontrollerad dygd som norm flyttar till Sverige. Dessa kvinnor måste informeras om sina rättigheter.

Den svenska regeringen måste helt enkelt kliva in och få ut mer information till flyktingkvinnorna och tjejerna. Om de inte vet vilka rättigheter de har här och vilket skydd som Sverige kan ge kommer de kanske inte våga fråga efter hjälp heller. Då lämnas de åt sitt öde.

Därför: informera nyanlända kvinnor och flickor om följande:

■ Att det är olagligt att gifta sig om man är under 18.
■ Att det finns hjälp och skydd om man befinner sig i ett våldsamt förhållande.
■ Att könsstympning är förbjudet och att det finns hjälp och skydd att få.

Shahab Ghobadi, Liberal debattör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev