Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Frivilliga erbjuder boende i Karlskrona – och Sölvesborg välkomnar flyktingar

Publicerad: 1 mars 2022, 12:19

Anders Wiklander, säkerhetschef i Karlskrona, samordnar frivilliga som vill hjälpa flyktingar. Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg, säger sig gärna vilja ta emot ukrainare eftersom det handlar om en kris i Sveriges närområde.

Foto: Patric Söderström/Karlskrona kommun, Mostphotos, Emil Langvad/Bildbyrån

Ett nittiotal flyktingar från Ukraina har kommit via Polen till Karlskrona. Kommunen samordnar frivilliga som vill erbjuda boende. Även Sölvesborg, som tidigare sagt nej till flyktingar, vill nu ta emot ukrainare. ”De kommer från vårt absoluta närområde”, förklarar Louise Erixon (SD).

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaFlyktingar till kommunernaMigrationspolitikSverigedemokraterna

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Sedan kriget bröt ut har enstaka flyktingar från Ukraina anlänt med färjan från polska Gdynia till Karlskrona. Men på tisdagsmorgonen kom en större grupp på ett nittiotal personer. 

– Vi försöker samordna hjälpinsatser och kika på hur vi på bästa sätt vi kan hjälpa dem. Vi har varit i kontakt med Migrationsverket. Just nu har vi ingen information om de söker politisk asyl eller om de har haft kontakter med någon i Sverige sedan tidigare, säger Anders Wiklander, säkerhetschef i Karlskrona kommun.

Han berättar att ett stort antal privatpersoner har hört av sig till kommunen och erbjudit boende till flyktingarna.

– Om vi får ett behov av boenden ska vi kunna förmedla det vidare till dem som har tagit de här privata initiativen, säger Anders Wiklander. 

I och med att ukrainska medborgare får stanna i Sverige i 90 dagar utan uppehållstillstånd är situationen en annan än under flyktingvågen från Syrien 2014–2015 då de flesta som kom sökte asyl direkt vid gränsen. 

Läget nu kan göra det svårare för kommunen att planera för till exempel skolgång.

– Om de har släktingar, vänner eller bekanta som de ska bo hos är det inte säkert att vi får veta det på samma sätt som om de sökt asyl, säger Anders Wiklander. 

En annan kommun i Blekinge som förbereder sig för att ta emot flyktingar från Ukraina är Sölvesborg. De har tidigare beslutat att utmana bosättningslagen och inte ta emot några nyanlända flyktingar via Migrationsverket, detta står fortfarande fast. 

Men kommunen ger nu beskedet att den gärna tar emot flyktingar från Ukraina. Detta efter ett initiativ från Vänsterpartiet som alla partier i kommunfullmäktige på måndagen ställde sig bakom. 

Men kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att beslutet inte är någon ny hållning i flyktingfrågan från Sölvesborg.

”Det finns inget nytt, åtminstone i mitt partis ställningstagande, i detta, utan vi har i alla år pratat om att Sverige har ett större ansvar för flyktingar om kriser inträffar i vårt absoluta närområde, vilket nu sker”, skriver Louise Erixon till Dagens Samhälle. 

Enligt henne är det stor skillnad på att ta emot flyktingar från Ukraina jämfört med från vissa andra länder. 

”Det är den massiva och skadliga asylinvandringen från svårintegrerade länder såsom exempelvis Somalia och Afghanistan som vi motsatt oss”, skriver Louise Erixon. 

Hon lägger till att kommunen förväntar sig kompensation från staten för de ukrainska flyktingar Sölvesborg tar emot och att hon är övertygad om att ”många ukrainare vill återvända hem om och så fort det blir möjligt”. 

Andra kommuner som de senaste dagarna meddelat att de förbereder sig för att ta emot flyktingar från Ukraina är Trelleborg, Ystad, Nynäshamn, Högsby och Karlskoga. 

LÄS MER: Karlskoga redo hämta krigsflyktingar – ”Hjälper inte att bara prata”

LÄS MER: Kommuner gör sig redo för flyktingar – ”Vi ska vara en öppen famn”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev