Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

FP borde anamma regeringens flyktinglinje

Folkpartiets integrationspolitiske talesperson Roger Haddad kritiserar regeringen för att sakna integrationspolitik. Men regeringens kursändring bör i stället i allra högsta grad välkomnas av liberaler, skriver landstingsråd Thomas af Bjur (FP).

Publicerad: 20 februari 2015, 10:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikFlyktingmottagandeAsylsökande

REPLIK. I en debattartikel i Dagens Samhälle (19/2) riktar min folkpartistiska partikamrat Roger Haddad skarp kritik mot regeringen Löfvéns ambition att förbättra flyktingmottagandet och integrationen. Haddads tes är att regeringens integrationspolitik är helt tom.

Det svenska samhället står i dag inför en rad utmaningar inom det integrationspolitiska området. Allt fler individer söker sig från krig och förtryck till vårt land med förhoppning om att forma ett nytt liv. Individer som inget hellre vill än att bidra till vårt lands utveckling. Samtidigt är utmaningarna stora. Brist på bostäder. Få arbetstillfällen. Kommuner som inte är villiga att ta sin del av ansvaret. I denna problematiska situation väljer Haddad att gå till frontalangrepp mot regeringen. Ett agerande som jag finner minst sagt kontraproduktivt.

Tvärtom borde Folkpartiet välkomna den linje som regeringen nu anammar. En kursförändring där Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer att fokusera på arbetsmarknads- och utbildningspolitik i stället för migrationspolitik. Där utgångspunkten är att skapa fler jobb i samverkan med arbetsmarknadens parter. En politik där den enskilde individens kompetens tillvaratas och ses som en tillgång.

Något som i högsta grad borde välkomnas av en liberal. Haddad tycks emellertid vara mer fokuserad på att kritisera regeringen och rikta illa underbyggda anklagelser mot den svenska fackföreningsrörelsen. Det är minst sagt beklagligt.

Min uppfattning är att det är dags för Haddad och Folkpartiet att släppa prestigen och i stället fokusera på att bidra i det fortsatta arbetet med att förbättra dagens integrationspolitik. Att på allvar ha modet att diskutera hur vi liberaler, tillsammans med alla goda krafter i samhället, kan förbättra en situation som lämnar mycket övrigt att önska.

Det handlar om att få nyanlända i arbete genom satsningar på fler bostäder, utbildning i svenska språket, effektivare valideringsprocesser och möjlighet till kompletterande utbildning i kombination med praktik. Ytterst är detta en ödesfråga som är alltför viktig för att förvandlas till ett slagträ i en politisk polemik som inte bidrar till något annat än att skapa konflikt. Folkpartiet kan bättre.

Thomas af Bjur, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd (FP), Sörmland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev