söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Förslaget: Matcha flyktingars kompetens mot kommuners behov

Publicerad: 16 november 2022, 09:26

Ett textilföretag fick kalla handen när det frågade Migrationsverket om hjälp att hitta flyktingar som kunde sy. Foto: Janerik Henriksson/TT

Migrationsverket tar inte hänsyn till kompetens eller arbetskraftsbehov när flyktingar anvisas till olika orter. Något som nu regeringen ska se över, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ämnen i artikeln:

ArbetskraftsbristSenaste nyttMigrationsverketArbetsmarknad

När textilföretaget Woolpower i Östersund, som bland annat tillverkar underställ för Nordens försvarsmakter, ville få hjälp av Migrationsverket att hitta och anställa kompetent personal tog det stopp.

Företagets produktionschef Anna Sjöberg säger till radion att de frågade Migrationsverket, i samband med att många flyktingar kom till Sverige från Ukraina, om myndigheten kunde fånga upp personer som kan sy och anvisa dessa upp till dem i Östersund.

– Men de ville inte ens ta den diskussionen med oss, för det är inte deras uppdrag, säger hon.

Att registrera utbildning och kompetens för att sedan matcha med behov av arbetskraft i olika kommuner ingår alltså inte i Migrationsverkets roll. Deras uppgift är att se till att antalet flyktingar blir jämnt fördelat i landets kommuner.

Det är i stället Arbetsförmedlingens uppdrag att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden – men utan att ha något inflytande över vart i landet de anvisas.

Regeringen uppger nu att frågan ska tas tag i.

– Det här vill vi behandla skyndsamt. Sverige blir vinnare och även människor som kommer hit och får börja jobba direkt, säger integrationsminister Johan Pehrson (L), till Ekot.

LÄS MER:

SKR-toppens starka kritik: Regeringen glömmer största utmaningen

M-toppen om Malmös långsamma integration: ”Inte så konstigt”

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev