Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Flyktingmottagandet behöver ny attityd

Migrationsverket gömmer sig bakom byråkrati istället för att skapa förutsättningar för ett hållbart mottagande, skriver Solnas kommunalråd Pehr Granfalk (M) i en slutreplik om Migrationsverkets bristande dialog med kommunerna i flyktingmottagandet.

Publicerad: 4 augusti 2016, 07:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Migrationsverket måste arbeta tillsammans med kommunerna för att möjliggöra mottagandet, istället för att hemlighålla läget för nya etableringar och agera fyrkantigt.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeUpphandlingsarbeteMigrationsverket

REPLIK I Dagens Samhälle den 15 juli svarar Migrationsverkets tjänstemän på mitt debattinlägg om att regeringen borde ge verket i uppdrag att involvera kommuner från början vid etablering av asylboenden. Migrationsverket menar att jag, som kommunpolitiker, borde inse att upphandlingsreglerna förhindrar ett arbetssätt som bygger på transparens och dialog. De väljer att inte adressera det riktiga problemet – att deras arbetssätt skapar orimliga planeringsförutsättningar för landets kommuner samtidigt som tjänstemännen gömmer sig bakom en byråkratisk upphandlingslagstiftning.

Bakgrunden till mitt debattinlägg var att jag i juni, via mail från Migrationsverket, informerades om att de i september avser etablera ett av Sveriges största asylboenden för 852 personer i Solna. I mailet framgick varken planerad lokalisering eller förväntningarna på kommunen. Inga möjligheter gavs för att på tre månader kunna förbereda skolgång eller fritidsaktiviteter och därmed långsiktigt skapa förutsättningar för en fungerande integration. Man vältrar över ett tungt ansvar på oss utan att rimliga förutsättningar ges att planera för mottagandet. Hanteringen är ohållbar för en kommun.

Jag har förståelse för att Migrationsverkets tjänstemän måste följa lagstiftningen. Det är därför jag adresserar regeringen och kräver att verket får i uppdrag att se över etableringsprocessen med inriktningen att involvera kommuner från början vid etablering av asylboenden. Inriktningen måste vara att Migrationsverket arbetar tillsammans med kommunerna för att möjliggöra mottagandet istället för att hemlighålla läget för nya etableringar och agera fyrkantigt.

Genom upphandlingar som kvalificerar anbud efter lokalisering kan kommunerna tidigt informeras om planeringen. Bedömer Migrationsverket att upphandlingslagstiftningen måste ändras för att möjliggöra det får väl regeringen ta initiativ till en lagändring. Inom ramen för gällande lagstiftning finns även möjligheten att informera kommunerna under sekretess. Som kommunstyrelsens ordförande i en av de kommuner som upphandlar mest varor och tjänster i Sverige, är jag van vid sekretessbelagda upphandlingar.

Om regeringen inte ställer krav på Migrationsverket att ändra arbetssätt vid etableringen av asylboenden kommer kommunernas vilja och möjlighet att hjälpa till i migrationskrisen att försämras.

Dagens arbetssätt omöjliggör ett hållbart och värdigt mottagandet och riskerar att skapa motsättningar mellan grupper i samhället. Det är en ödesfråga för Sverige att regeringen skapar förutsättningar så att mottagandet fungerar.

Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande (M) Solna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev