torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Flyktingarna har rätt till skydd utan att riskera livet

Att EU:s medlemsstater tillsammans med de europeiska institutionerna har misslyckats med att möta den humanitära katastrof som pågår i vår omvärld är vår tids största politiska skandal.

Publicerad: 10 september 2015, 04:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rasism och främlingsfientlighet har i hög grad fått styra EU:s politiska agenda.

Foto: Oscar Wettersten


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeEUFlyktingpolitikFeministiskt initiativFlyktingkrisen

I stället för att handla i enlighet med sina åtaganden om respekten för mänskliga rättigheter och människors lika värde har EU och medlemsstaterna försökt värja sig mot situationen genom att förstärka Fort Europa och lägga skulden hos de människosmugglare som har blivit flyktingarnas enda alternativ.

I Europaparlamentet finns en vilja till lösningar som är i linje med asylrätten och som bygger på lagliga vägar till EU. Men Europeiska kommissionens lösningar som EU:s medlemsländer stödjer har handlat om att konfiskera båtar, bekämpa människosmugglare och öka gränsbevakningen.

Det är en migrationspolitik som präglas av ett Europa där rasism och främlingsfientlighet i hög grad har fått styra både den mediala och den politiska agendan.

Under sommaren har den humanitära situationen i vår omvärld blivit allt mer synlig inom EU. Antalet flyktingar som korsar gränsen ökar ständigt och EU-regler hindrar dem från att ta sig vidare inom EU till länder där de kan få ett humant bemötande och en rättssäker asylprövning.

Situationen i Grekland och Italien har länge varit ohållbar och kaotiska scener har utspelat sig vid gränsövergångar när flyktingar har försökt ta saken i egna händer.

Och vi har fått se EU:s invånare reagera på det sätt som människor reagerar när de möter människor som behöver skydd och hjälp; med medmänsklighet och handlingskraft. De har öppnat sina hem för flyktingar, semestrar i Sydeuropa har blivit biståndsresor och människor har också hjälpt flyktingar att resa vidare genom EU.

Det som har hänt i Europa under de senaste månaderna är att det man kallar flyktingkrisen har fått ett mänskligt ansikte. Men det är samtidigt problematiskt eftersom en kris per definition är något övergående.

Samtidigt finns det inga tecken på att den humanitära krisen är på väg att gå över. EU behöver därför ändra den grundläggande inriktningen på sin migrationspolitik. Det är bra att kommissionen föreslår krisåtgärder och att medlemsländer gör punktinsatser.

Men EU behöver permanenta mekanismer för de miljontals människor som flyr från krig och fattigdom i världen. De har rätt till skydd utan att behöva riskera livet.

Det första steget är att börja diskutera de grundläggande förutsättningarna för EU:s migrationspolitik. För det vi ser i dag i EU är i själva verket ingen flyktingkris.

Att människor söker skydd kan aldrig vara en kris eftersom de har mänskliga rättigheter som alla EU-länder har åtagit sig att respektera. Krisen består i stället av EU-ländernas oförmåga att leva upp till sina åtaganden och att det kostar människor livet.

Det är min förhoppning att vi i Europaparlamentet kan inleda diskussionen om hur EU och dess medlemsländer ska börja leva upp till de mänskliga rättigheter som världen enades om efter Andra världskriget då européer sökte skydd från krig och svält.

EU måste också agera mot enskilda medlemsländer som inte lever upp till dessa värden i sin syn på asylrätten och sin behandling av flyktingar. Ungern är ett aktuellt exempel.

Den växande rasism och främlingsfientlighet som hittills präglat EU:s migrationspolitiska agenda är det största hotet mot våra demokratiska samhällen i modern tid och vi politiker måste bekämpa den med ansvarsfulla demokratiska beslut.

Soraya Post, EU-parlamentariker (Fi)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev