Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Farligt att piska upp EU-motståndet nu

Unionen vacklar när den skulle behöva stå stark. I detta börjar en oroväckande trend breda ut sig - det oreflekterade EU-motståndet ser ut att vakna till liv igen. Det är inte bara ostrategiskt, utan även farligt.

Publicerad: 28 oktober 2015, 15:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Genom ett brett samarbete kan vi förändra EU och göra Europa till en öppen del av världen, snarare än en som reser murar. \


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikEUMiljöpartiet

Europa är i gungning, så mycket står klart. Krig på europeisk mark, ekonomisk kris och en oförmåga till ett värdigt flyktingmottagande skakar kontinenten. Antiziganism, rasism och politiska extremer frodas. Nationalismen har vuxit sig starkare.

Det finns med andra ord problem och EU är i dess epicentrum. Unionen vacklar när den skulle behöva stå stark. I detta börjar en oroväckande trend breda ut sig - det oreflekterade EU-motståndet ser ut att vakna till liv igen; det som tidigare funnits både hos vänstern och i vårt eget parti Miljöpartiet.

Under hösten har till exempel sajten Politism direkt uppmanat den politiska vänstern att blåsa liv i sitt gamla EU-motstånd. Detta vore djupt olyckligt. Agitation för motstånd mot ett abstrakt “EU” eller “Bryssel” är varken konstruktivt eller rimligt, och vi har svårt att se hur en sådan schablonmässig kritik skulle kunna bidra till en solidarisk utveckling i Europa.

Vi möts i dag av mycket omfattande, globala utmaningar: flyktingkatastrofer, ökad extremism och terrorism, och inte minst klimatförändringar. Samtidigt ser vi hur demokratin och öppenheten även inom Europas ramar vacklar; den fria rörligheten ifrågasätts återigen.

Det talas om Grexit och Brexit; unionen riskerar att sönderfalla. Vad vi historiskt kan se är att det finns samband mellan politisk extremism och ekonomiskt svåra tider.

Vad som också kan ses är att detta ofta bemöts bäst med samarbete mellan progressiva krafter från både vänster och höger, nationellt och internationellt.

EU är inte perfekt, och på många sätt är kritik nödvändig för att unionen ska bli mer progressiv och demokratisk. Men när medlemsländernas ministrar misslyckas med att enas om en human flyktingpolitik, så är det just ministrarnas fel - inte EU:s.

Politiken är dålig, inte unionen. Vi kommer därför inte en tum närmre att lösa problemen genom att gå ur, försvaga eller upplösa EU.

Att vända sig emot unionen för att man ogillar besluten som fattas i Bryssel, kan på många sätt liknas vid att vara kritisk mot staten Sverige för att man inte gillar regeringens politik. Det är oseriöst och gör den demokratiska parlamentarismen en björntjänst.

Globala utmaningar måste lösas globalt, för ensamma är vi helt otillräckliga. Vi måste med andra ord bejaka, och inte ta avstånd från, internationellt samarbete och samordning.

Ett visst mått av pragmatism måste också införlivas i tankegången. Det är orealistiskt att tro att man i ett samarbete – vilket som helst – bara kan ta, och inte också ge.

Vad vi tycker är rätt kan andra se som fel. Vi kan därför inte på egen hand skapa en union enligt, säg, miljöpartistisk, modell. Kompromisser är nödvändiga för att på sikt nå målet.

Om man fortfarande tycker att de negativa aspekterna är för stora lämnas man med alternativet att inte samarbeta alls; man stänger dörrar och möjligheter som vi måste hålla öppna.

Demokratiska värden, fred och förståelse för andra kulturer grundas i en dialog med andra.

Att piska på ett EU-motstånd nu, vilket skulle leda till ett ännu mer splittrat Europa, är med andra ord inte bara ostrategiskt utan även farligt.

Vi som står på samma sida i kampen för ett friare, mer solidariskt och mer demokratiskt Europa där alla är välkomna måste göra gemensam sak. Genom ett brett samarbete kan vi förändra EU och göra Europa till en öppen del av världen, snarare än en som reser murar.

Vera Maria Olsson, språkrör Gröna Studenter Stockholmsregionen

Anders Mankler, språkrör Gröna Studenter Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev