söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Facket kräver förhandling efter Staffanstorps flyktingvägran

Publicerad: 18 maj 2022, 11:09

”Det skapar en oklarhet i varje socialsekreterares huvud och samvete”, säger Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist Mikael Smeds till Sydsvenskan apropå beslutet i Staffanstorp, där Christian Sonesson (M) är kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Pressbild, Tomas Oneborg/SvD/TT

Staffanstorps beslut att vägra ta emot kvotflyktingar får nu stenhård kritik av facket. ”Politisk påtryckning på tjänstemännen som är oacceptabel”, hävdar Akademikerförbundet SSR. Den fackliga organisationen har kallat Staffanstorps kommun till förhandling.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaMigrationspolitikFlyktingmottagandeNej till flyktingar i Staffanstorp

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


”Det strider mot grundläggande rättsprinciper och god sed på arbetsmarknaden att uppmana offentliganställda tjänstemän till lagtrots”, skriver Akademikerförbundet SSR i ett brev som skickades till kommunen på tisdagseftermiddagen, rapporterar Sydsvenskan.

Bakgrunden är att Staffanstorp genom ett beslut i kommunstyrelsen den 23 mars införde ett omedelbart stopp av kvotflyktingar för att prioritera dem som flyr från krigsdrabbade Ukraina.

– Ett budskap från den politiska makten som står i strid med den lagstiftning som socialsekreterarna förväntas följa och fatta beslut utifrån, säger chefsjurist Mikael Smeds på Akademikerförbundet SSR till Sydsvenskan.

Han fortsätter:

– Det skapar en oklarhet i varje socialsekreterares huvud och samvete. Vad är det man ska följa – politiken eller lagstiftningen?

Förbundet kräver att Staffanstorps kommun ska uppmana tjänstepersonerna att inte verkställa kommunstyrelsens beslut. Dessutom ska arbetsgivaren säkerställa att inga anställda far illa till följd av det dilemma de ställs inför.

SSR har krävt en förhandling om saken och kommunledningen har accepterat en sådan den 17 juni.

LÄS MER: Vellinges M-topp rasar: ”Lagen gäller alla – även Staffanstorp”

LÄS MER: Ygeman: ”Migrationsverket får väl öppna en förläggning i Staffanstorp”

LÄS MER: Hårda kritiken mot Staffanstorp: ”Utmanar rättsstatens principer” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev