tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Extremt trångbott i flera kommuner

Publicerad: 25 oktober 2017, 22:10

Kommunala Lessebohus vd, Håkan Bergström Franzén, och receptionisten Adan Abdirahman samtalar med Fahad och Al Badry Al Shemmery som bor med sina sex barn i en tvårumslägenhet. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Det goda folkhemmet skulle ha plats för alla. Det har det inte längre. Stor, ibland extrem trångboddhet, är en realitet i många kommuner med högt ebo-mottagande.

Ämnen i artikeln:

Ebo-lagenKommunerBostadsbyggandeBostadsbristen

Problemen med trångboddhet genom ebo, eget boende för asylsökande och nyanlända, är inte nya. Med den stora flyktingvågen under 2015 har de avsevärt förvärrats. Det som för sex år sedan fanns i några storstadskommuner finns i dag i stora delar av landet, men långt ifrån alla kommuner.

Småländska Lessebohus har 862 lägenheter. De räknar med att det råder trångboddhet i minst 300 av dem, 35 procent.

– Vi har regler för vilket utrymme hästar och hundar ska ha. Men människor låter vi bo hur som helst. Vi vet att det bor alldeles för många i våra lägenheter. Vi upptäcker till och med folk som bor i våra källarutrymmen, säger Håkan Bergström Franzén, vd på Lessebohus.

På fem år har bostadsytan per boende i hyresrätt i Lessebo i snitt minskat med tio kvadratmeter.

– Då är inte de inräknade som befinner sig olagligt i landet. Då blir det några kvadratmeter till. Det är ett jätteproblem, men vi har små styrmedel, säger Håkan Bergström Franzén.

tabell

Problemet är synligt i Lessebo. Men hur stort det egentligen är i Sverige vet ingen. Kommunala Öbo i Örebro är ett av många bolag som inte vet hur stor trångboddheten är:

– Det är ett dolt problem. Det beror på att det till stor del handlar om inneboende, och det är ju inte olagligt. Men vi märker det på vittnesmål från hyresgäster eller ser det vid reparationer. Det kan vara fullt av madrasser i lägenheten. Vi ser det också på ett omfattande slitage, säger Anna-Carin Magnusson, bosocial samordnare på Öbo.

I Ljusnarsberg har snittytan i hyresrätt krympt tredje mest i landet.

– Vi hade tidigare 30–40 tomma lägenheter. Nu har vi kö överallt. Sedan januari 2015 har det varit ett konstant tryck. Ett fyrtiotal av 300 lägenheter är trångbodda. Många stora familjer har kommit hit, men vi har få stora lägenheter, säger Jessica Eriksson, fastighetschef i kommunen.

Södertäljes kommunala bolag har sammanlagt 10 800 lägenheter. Hur många som är trångbodda har de ingen siffra på.

– Några tusen i alla fall. Det ena är andrahandsuthyrning, det andra är ännu svårare att komma åt, att man har inneboende. Det kan vara väldigt många. Sedan kanske man inte själv bor i lägenheten, i princip är det en olovlig andrahandsuthyrning, men det går under beteckningen inneboende. Det är också en stor andel, säger Juan Copovi-Mena, vd för Telge Bostäder.

Skatteverket har systematiskt arbetat med kontroller av bosättningar sedan 2014.

– Extremfallen har minskat. Men ingen har en samlad bild över problemen. Har du en osäker bosättning kan du bli folkbokförd enbart i en kommun. Och det är först när du har uppehållstillstånd på längre än ett år som du folkbokförs, säger Tobias Wijk, på Skatteverket.

Boverket var våren 2016 redo att sätta i gång en stor kartläggning av bostadssituationen för nyanlända i kommunerna. Enligt uppgift stoppades den av dåvarande tillförordnade generaldirektören bara dagar innan arbetet skulle inledas.

Håkan Bergström Franzén fick en dag ett samtal från Skatteverket:

– Vi har 17 personer mantalsskrivna i en etta i Lessebohus. Kan det stämma? undrade de.

– När vi undersökte saken visade det sig att fem personer verkligen var bosatta i ettan. Var de övriga bor vet vi inte, säger Håkan Bergström Franzén.

Eskilstuna Kommunfastigheter införde förra året riktlinjer för hur många som får bo i deras lägenheter. En etta får ha högst tre boende, en trea max sex personer.

– Vi upplever och hör ibland att våra hyresgäster har fått hjälp att säga nej till släktingar som vill flytta in hos dem med hänvisning till våra regler. Men vi ser inte någon stor inverkan ännu, säger Fredrik Elf, tillförordnad vd.

Bristen på bostäder öppnar för en svart marknad. I Södertälje är den omfattande.

– Vi ser lägenheter som man fått svart i andra hand genom ryska motsvarigheten till Blocket, berättar Juan Copovi-Mena på Telge Bostäder.

– 2016 avslutade vi 30 kontrakt på grund av olovlig andrahandsuthyrning. Hittills under 2017 har vi sagt upp 49 kontrakt, säger han.

Helsingborgshem har i år sagt upp eller fått tillbaka 61 lägenheter på grund av otillåten andrahandsuthyrning eller svartkontrakt.

– Vi jagar inte folk, men när vi stöter på problemet följer vi upp det. Vi kommer nu att ta in en konsult som jobbar heltid med det, säger Przemek Malachowski, chef för bosocial utveckling.

Dan Gaversjö var i många år ansvarig för bostadssociala frågor i Göteborgs kommunala Framtidskoncernen. Under 2015–2016 reste han och Anna Heide från MKB i Malmö runt och samlade exempel för allmännyttans samlingsorganisation Sabos integrationsrapport.

– Många berättade om hur det var fullt med flyttbilar i områdena på helgerna. Men ingen hade flyttat enligt kontrakten, säger Dan Gaversjö, som i dag är integrationskonsult.

Problemet är inte nytt. Men stora flyktingströmmen 2015 fick stora konsekvenser.

– Utan ebo hade flyktingmottagandet fullständigt brakat ihop. Alla vet att det fungerar dåligt med trångboddhet, tillfälliga boenden  från dag till dag, och det får stora sociala konsekvenser. Men i dag finns inget att ersätta ebo med, säger Dan Gaversjö.

Flens Bostäder hade för bara några år sedan gott om tomma bostäder. I dag är alla vakanta lägenheter fyllda.

– Jag skulle också vilja veta hur många som bor i våra lägenheter. Kommunstyrelsen bad oss utreda det för ett år sedan. Då hade vi gått från i snitt 1,8 personer per lägenhet till 2,12 på bara ett år. Men det gäller bara dem som är skrivna där. Den verkliga siffran är högre, säger Arne Fältin, vd Flens Bostäder.

Flenpolitikernas slutsats var: Bygg!

– Men de som efterfrågar bostad har inte råd med nyproduktion. Få Flenbor är intresserade av en nybyggd trea för kanske 9 000 kronor i månaden, när du kan köpa en villa och få en månadskostnad på 5 000 kronor, säger Arne Fältin.

Dan Gaversjö är inne på samma sak: De som behöver bostäder mest – unga och nyanlända – bygger vi inte för.

– Vi gör som vi alltid gjort och upprepar gamla misstag. Och snart tar de statliga pengarna slut för de stora flyktinggrupper som kom 2015, då kommer försörjningsstödet i stället att öka, säger han.

Janne Sundling & Johan Delby

Trångbott i folkhemmet

Kommunala bostadsbolag som uppger stor trångboddhet i Dagens Samhälles enkät:

Lessebo (35 procent), Östersund (25 procent), Hallsberg (20 procent), Malmö (10–20 procent), Eskilstuna (10–20 procent), Nordmaling (15 procent), Ljusnarsberg (13 procent), Bengtsfors (10 procent), Mellerud (10 procent), Trelleborg (10 procent), Trollhättan (10 procent), Kalix (10 procent), Svalöv (5–10 procent).

Trångboddhet definieras som fler än 2 personer boende i en etta,  4 boende i en tvåa, 6 boende i en trea eller 8 boende i en fyrarummare eller större.

DS enkät besvarades av 77 bolag.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev