Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

En nederlagets dag för humanismen

Den 24 november 2015 är en nederlagets dag för alla som kämpat för en human flyktingpolitik. I en tid av stor nöd har cynismen fått breda ut sig, på bekostnad av människoliv och drunknade barn på stränderna vid Medelhavet. Regeringen har misslyckats med att stå upp för humanitetens principer, skriver Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter.

Publicerad: 24 november 2015, 18:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens besked går i strid med den asylpolitik som Miljöpartiet har fört i flera år.

Foto: Janerik Henriksson, TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikSocialdemokraternaEUFlyktingmottagandeMiljöpartietMigrationNy asylpolitik

Den 24 november 2015 kommer att markeras som en nederlagets dag för alla som kämpat för att en human flyktingpolitik ska bli verklighet i Sverige och EU. Det som Stefan Löfven valde att kalla ett andrum är i själva verket en anpassning till den stränga politik som råder inom stora delar av EU.

När han meddelade att Sverige hädanefter ska ge skydd i enlighet med EU:s miniminivå så var det svårt att se det som en protest – det framstod mer som ett svek och humanitärt misslyckande. Det är om möjligt ännu svårare att förstå hur Sveriges agerande framöver ska påverka resten av EU till att tänka om. I en tid av stor nöd har cynismen fått breda ut sig, på bekostnad av människoliv och drunknade barn på stränderna vid Medelhavet.

Det har länge varit uppenbart att antingen blir EU mer solidariskt eller också får Sverige och några få andra länder ta ett större ansvar. I dag nåddes vi av beskedet att mer ansvar än så här är regeringen inte beredd att ta. Det framställdes som att beskedet var framtvingat av yttre omständigheter men den bittra sanningen är att det är en följd av den politik som har förts inom EU under en längre tid.

Oförmågan att komma överens om legala och säkra flyktingvägar in i EU är bara ett exempel på politikernas ansvar för den rådande situationen. Om detta sa Löfven och Romson väldigt lite. Märkligt med tanke på att de båda sade sig vara ledsna över besluten de ”tvingats” ta. Ännu märkligare med tanke på att Löfven just konstaterat att EU måste ta ett ökat ansvar. Hur då kan en undra och inte minst, vad har regeringen gjort för att åstadkomma en sådan utveckling?

Det märktes på Åsa Romson att dagens besked var smärtsamma för henne att lämna. De går i strid med den asylpolitik som Miljöpartiet har fört i flera år och som vissa menar är anledningen till att flyktingar söker sig till Sverige. Som om det vore något att skämmas för att Sverige ses som ett säkert land i en orolig tid. Sverige som i olika sammanhang brukar berömma sig för att vi står upp för mänskliga rättigheter, inte minst på migrationspolitikens område.

LÄS MER: Självklart skär det i gröna hjärtan.

För så är det med humanitet: den kostar en del men betalar sig i längden. Detta verkade Åsa Romson och andra i Miljöpartiets ledning ha glömt bort inför dagens presskonferens. Vid någon tidpunkt under samtalen med Socialdemokraterna måste de ha nått en punkt där de frågade sig hur mycket de kunde gå med på. En hel del tydligen, med tanke på att ensamkommande flyktingbarn nu ska ges tillfälliga uppehållstillstånd och inte permanenta.

Varför Åsa Romson valde att gå med på denna nya migrationsöverenskommelse kan bara hon själv svara på. Vad jag inte förstår är varför hon inte hellre lämnade regeringen än att genomföra sina värsta kritikers politik.

Att ta ansvar är hedervärt och det har Miljöpartiet flera gånger sagt sig göra. Men när man ställs inför en hårdnackad opposition kan det ibland behövas mer än kompromisser för att nå resultat. Då och då måste man stå upp för sina principer, hur övermäktigt motståndet än ter sig.

Regeringen har misslyckats med att stå upp för humanitetens principer och därför kommer den 24 november 2015 att ses som en förlorad dag. Återstår för oss andra att fortsätta kämpa för det vi tror på. Uppförsbacken blev just bra mycket brantare men det finns inga skäl att ge upp. Vi kommer att fortsätta protestera mot en inhuman migrationspolitik – en politik som nu även förs av Sveriges regering.

Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter, tidigare med i redaktionen för flyktingarna.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev