lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

En entreprenör från verkligheten knackar på

När Stefan Löfven skyller integrationsmisslyckanden på företagen och diskriminering undrar jag vilken verklighet han lever i, skriver entreprenören Richard Torsslow.

Publicerad: 29 oktober 2015, 12:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stefan Löfven verkar oförstående inför svenskt företagande och vilka människor som kommer hit.


Ämnen i artikeln:

ArbetskraftsbristArbetsmarknadDiskrimineringArbetslöshetArbeteJobb

Som entreprenör med tiotalet anställda gäller det att få ut maximalt från varje enskild investerad krona. Det gäller att anställa personal som hanterar alla IT-system, lätt sätter sig in i våra produkter, vårt sätt att arbeta och arbetar effektivt. Det vill säga snabbt och felfritt.

Som e-handlare konkurrerar jag inte bara med svenska bolag utan även med europeiska jättar och asiatiska producenter. I Sverige är vår konkurrensfördel i stor utsträckning vår personal. Personal som förstår helheten, gör ett bra jobb och kommer med förslag på förbättringar som berör andra delar av företaget.

Att hitta rätt personal är väldigt svårt. När jag ska ta in en person till lagret ska den personen ha kapacitet att svara på mail, telefon, hantera order och plocka varor till våra beställningar. Det måste bli rätt och det måste gå ganska fort. Att hitta den typen av personer till ett relativt enkelt jobb är svårt. Det jag bryr mig är två saker: 1, kan de göra ett bra jobb. 2, kan de samarbeta med mina andra anställda. Jag bryr mig inte om hudfärg, religion, kön eller sexualitet.

Sanningen är faktiskt att inte ens om jag hade velat så hade jag haft råd att döma människor efter hudfärg, kön, religionstillhörighet eller något annat. Sveriges företagsklimat är tufft, av rätt skäl. Konkurrensen är stenhård. De företag som utgår från hudfärg i stället för kompetens går i konkurs, eller får be om bidrag.

Problemet för dig Stefan Löfven är att du, av uttalanden helt nyligen att döma, verkar oförstående inför svenskt företagande och vilka människor som kommer hit. Många flyktinginvandrare har i regel sämre utbildningsbakgrund än svenskar i gemen och de behärskar – av begripliga skäl – inte svenska språket. Att SVT fyller begreppet ”högutbildad” med nytt innehåll är i sig uppseendeväckande, men än mer så är att sådant verkar lura en statsminister. Att du tror deras arbetslöshet beror på diskriminering får mig att undra i vilken verklighet du lever i.

Nästa problem är datoriseringen och robotiseringen. IT-utvecklingen driver ner kostnaderna, minskar personalbehovet och ökar konkurrenskraften för de som hänger med. Den leder till att vi behöver mindre arbetskraft men den arbetskraft vi behöver måste vara ännu mer utbildad. Det här gör det ännu svårare för flyktingar att få jobb i Sverige.

I Sverige lagstiftade vi om allmän skolgång 1842. Det har gett oss ett unikt försprång som vi måste försöka behålla för att kunna konkurrera i framtiden. Men gör också det enormt svårt för människor som saknar högre utbildning att få en plats på arbetsmarknaden.

Att du tror invandrares arbetslöshet beror på diskriminering är skrämmande eftersom det visar att du inte förstår varför svenska företag är framgångsrika. Dessutom: När du använder ordet ”diskriminerar” spär du på motsättningar mellan grupper och ökar polariseringen i samhället. Som statsminister borde du ta större ansvar.

Det här är på riktigt och det här är på allvar. Det borde du också inse innan du uttalar dig.

Richard Torsslow, entreprenör som driver Butik21.com och har en examen i företagsekonomi från Lunds Universitet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev