Integration & segregation
E-tjänst i Östersund ska hantera allmänhetens vilja att hjälpa flyktingar
Publicerad: 9 mars 2022, 11:00
”Vi väntar oss många flyktingar”, säger kommundirektör Anders Wennerberg i Östersund. Till höger flyende ukrainare vid gränsen till Polen. Foto: Visar Kryeziu/AP
Östersunds kommun har öppnat en ny e-tjänst för att kunna hantera den flyktinghjälp allmänheten vill erbjuda. ”Jag är överväldigad av att så många vill hjälpa till”, säger kommundirektören Anders Wennerberg.
E-tjänsten öppnades på måndagseftermiddagen. Drygt ett dygn senare har 132 personer fyllt i webbformuläret och deklarerat att de vill hjälpa flyktingar från kriget i Ukraina på olika sätt. Över 150 sängplatser är anmälda.
– Man blir alldeles varm i själen, säger kommundirektören.
Anders Wennerberg kom själv på idén till e-tjänsten under helgen. Han fick mängder av propåer från kommuninvånare om att de vill hjälpa till på något sätt när krigsflyktingar väntas komma till Östersund.
– Först blev jag väldigt glad och tacksam. Men sedan fick man lite ont i magen, när man funderade på hur vi ska kunna hantera och strukturera all denna vilja att hjälpa till.
Kommunen driver ett digitaliseringsprojekt som bland annat går ut på att ta fram nya e-tjänster.
– Jag skickade en förfrågan till de som håller i digitaliseringsprojektet. Några timmar senare hade de skapat e-tjänsten.
I detta webbformulär kan kommuninvånarna fylla i vad de vill ställa upp med. Till exempel husrum, transporter och språkhjälp. Däremot undanber sig kommunen påsar med diverse kläder från privatpersoner.
– Då är det bättre att vända sig till ideella organisationer. De är vana att sortera och hantera begagnade kläder.
Däremot har kommunen kontakt med några företag som vill skänka större partier av varma kläder.
Östersund erbjuder nu länets övriga kommuner att använda e-tjänsten . Ragunda och Strömsund har redan nappat.
Kommunen förbereder sig även för att kunna öppna en förberedelseklass och en öppen förskola för eventuella flyktingbarn.
Har ni några flyktingar i Östersund än?
– En handfull är på väg till vänner och bekanta, vad jag har hört på omvägar. Men vi väntar oss många fler, säger Anders Wennerberg.
LÄS MER: Oklart ansvar för krigsflyktingarna – nu kräver SKR statliga besked
LÄS ÄVEN: Gotlands samarbetsort – Gammalsvenskby – mitt i kriget: ”Kampviljan är stor”