söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Det är skitsnack att Löfven springer SD:s ärenden

Den svenska högern försöker dölja att de bedriver en lönedumpningspolitik genom att ropa glåpord efter Löfven när han vill begränsa arbetskraftsinvandringen. Igår skrev Annie Lööf att S ”borde skämmas”. Den enda som borde skämmas är den svenska högern som tillåter att utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare fortgår. För SSU är det självklart att Socialdemokraterna tar kampen för svenska löntagares intressen.

Publicerad: 17 april 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: SSU / Bildbyrån/Nils Jakobsson


Ämnen i artikeln:

Stefan Löfven

Den senaste tiden har arbetskraftsinvandring varit en het fråga i den politiska debatten, särskilt efter att Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju påtalat behovet av ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

SSU menar inte att arbetskraftsinvandring är dåligt i sig. Tvärtom är det bra och viktigt att svenska företag kan inhämta expertis och kvalificerad arbetskraft från utlandet. Men när kompetensen arbetsgivarna efterfrågar finns här så är det också rimligt att tjänsterna i första hand tillsätts av arbetslösa personer i Sverige.

Idag har vi den mest liberala lagstiftningen för arbetskraftsinvandring bland alla OECD-länder. Det är en konsekvens av den tidigare moderatledda regeringens högerpolitik som vi gång på gång ser leder till stora problem. DN rapporterade så sent som förra veckan om slavlika förhållanden för utländska arbetare som tvingas sova på jobbet och hotas med att skickas hem om de klagar över missförhållandena. Vissa tjänar inte mer än 12 kronor i timmen.

Det här är inte bara förskräckligt för de arbetstagare som utnyttjas hänsynslöst, det ett hot mot alla svenska löntagare. För när snabbmatskedjor i Sverige anställer städare från Uzbekistan som jobbar för mindre än 14 000 kronor i månaden, trots att det finns arbetslösa i Sverige som kan och vill ta jobben, finns ett tydligt syfte: att sänka lönerna på den svenska arbetsmarknaden.

Därför är det glädjande att Stefan Löfven så tydligt markerat att lagstiftningen måste skärpas. I Ekots lördagsintervju konstaterade Löfven att det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra.

Högern kontrade med att anklaga Stefan Löfven för att springa SD:s ärenden. Det är, för att tala klarspråk, skitsnack. Högern säger så för att de vill att fler löntagares löner och villkor ska försämras.

SSU är den svenska arbetarrörelsens ungdomsförbund. För oss är och förblir det självklart att vi står upp mot högerns lönedumpningspolitik och försvarar svenska arbetares intressen.

Det är klassisk socialdemokratisk politik.

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Rassoul Pourassad, förbundsstyrelseledamot SSU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Stefan Löfven

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev