Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Det är dags att öppna Täby”

På samma vis som vi inom Europa bör dela på ansträngningen som initialt innebär att öppna dörren för människor på flykt, så bör vi inom vårt eget land göra detsamma, skriver Annica Gryhed (S) i en replik till Täbys kommunstyrelseordförande.

Publicerad: 4 december 2015, 10:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Moderaternas Täby har under många år kännetecknats av ett mycket lågt flyktingmottagnade.

Foto: Jeppe Gustafsson, TT


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeSocialdemokraternaFlyktingpolitikEnsamkommande

REPLIK. Leif Gripestam, kommunstyrelsen ordförande (M) Täby, skriver i Dagens Samhälle den 2 december att resurserna för flyktingmottagande är slut i Täby och att alla måste förstå att läget är ansträngt överallt.

Jag tror att vi alla kan vara överens om att EU och Sverige står inför stora utmaningar med den flyktingström som blivit följden av bland annat ett utdraget och grymt krig i Syrien.

En svår verklighet tränger sig på Europa. Sverige har som nation tagit ett mycket stort ansvar för den situation som uppstått och gett många flyktingar skydd.

Men några få länder kan inte hjälpa ensamma, nu är det tid för hela Europa att ta ansvar. Så kan vi visa solidaritet och hjälpa åt på ett både för samhället hanterbart sätt och för de människor som flytt och får asyl.

Ett liknande resonemang måste såklart gälla även inom Sverige. Visst möter vi i Täby utmaningar i flyktingmottagandet och visst är vi ovana och till en del överrumplande. I Täby måste vi säkerligen precis som i alla andra delar av landet tillämpa en hel del tillfälliga lösningar.

Men, den situation som finns i Täby kan på intet vis jämföras med situationen i kommuner som Malmö eller här i Stockholmsregionen Södertälje. Och på samma vis som vi inom Europa bör dela den ansträngning som det kan innebära initialt att öppna dörren för människor på flykt, så bör vi inom vårt eget land göra detsamma.

Moderaternas Täby har under många år kännetecknats av ett mycket lågt flyktingmottagnade, att vi nu tar emot fler måste ses som i grunden positivt. Att Täby under moderaternas ledning dessutom har byggt och planerat för bostäder i Täby på ett sådant sätt att mycket få nyanlända haft möjlighet att flytta hit är ett ansvar som rimligtvis Leif Gripestam bör vara beredd att ta ansvar för och inte beskylla staten för.

Nu är det dags att planera på ett annat vis.

Täby är en kommun med mycket goda resurser både ekonomiska och andra. Kommunens ekonomi är mycket god och går med över 100 miljoner i överskott. Täby kommun har egen ägd mark och dessutom har vi Täby en befolkning som kommer i stora skaror till informationsmöten och vill hjälpa till i den flyktingsituation som nu råder.

Det är dags att öppna Täby.

Annica Gryhed, oppositionsråd (S) Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev